Fructele și legumele sunt tot mai scumpe în piețele din România și a observat asta chiar și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.
Stând de vorbă cu jurnaliștii miercuri, 3 aprilie, șeful de la Finanțe a povestit că a mers în piață pentru cumpărături.
A admis că prețurile sunt mari, fiind nevoit să scoată din buzunar nu mai puțin de 500 de lei. Ministrul nu a precizat exact ce produse a cumpărat, enumerând în schimb că a plecat acasă cu verdețuri, carne, produse lactate și alte produse pentru consumul gospodăresc.
Marcel Boloș a făcut acest cumpărături în piața agro-alimentară din Cluj. Prețurile i s-au părut foarte ridicate, a recunoscut el.
„Mă duc în piața agro-alimentară în Cluj-Napoca. Am cumpărat verdețuri și, mă rog, tot ce îmi trebuie pentru consum gospodăresc. Ultima dată, am dat 500 lei.
Am cumpărat și pentru mama și pentru consumul meu individual. Verdețuri, carne, produse lactate și sunt prețuri foarte ridicate”, a declarat Marcel Boloș miercuri, 3 aprilie.
Scade inflația în România, grație măsurilor luate de Guvern
În contextul economico-financiar, Guvernul luptă cu prețurile mari şi a luat măsuri pentru a ține inflația cât mai jos posibil, a explicat ministrul Finanțelor.
Însă, Marcel Boloș admite că inflația în România este acum mai ridicată decât în unele țări UE, dar acest trend este descendent. S-a intrat deja în deflație din luna februarie a acestui an, spune el.
Concret, Boloș a oferit drept exemplu și măsura de plafonare a prețurilor la produsele agroalimentare. Asta a ajutat să țină prețurile jos la unele produse. Ȋn plus, s-a venit și cu alte măsuri prudente pentru a se evita „o spirală inflaționistă” în România.
Postul Paștelui este mai scump ca niciodată pentru credincioși
În cadrul unei analize realizate de reporterii Antena 3, Postul Paștelui este în acest an o adevărată provocare pentru credincioșii care respectă tradiția bisericească.
Fructele și legumele care alcătuiesc o mare parte a meniului de post sunt mult mai scumpe ca în alți ani.
Roșiile sunt 20 lei/kg în București. Ȋn Craiova sunt mai ieftine, 10-15 lei/kg, în timp ce Sibiul este undeva între, cu 13-18 lei/kg.
Extrem de scumpe sunt ridichile și verdeața în Sibiu, 5 lei legătura, respectiv 4 lei legătura. Ȋn București, ambele sunt vândute la 2 lei legătura, în timp ce craiovenii le pot lua chiar și cu 1 leu legătura.
Și ardeii par a fi cei mai scumpi în piețele din Sibiu: 20 lei/kg. Ȋn București și Craiova, oamenii plătesc „doar” 15 lei/kg.
Și salata este dublă la preț în Sibiu, 4 lei, față de 2 lei în Craiova. Bucureștenii pică exact la mijloc, cu 3 lei bucata.
Fermierii se scuză însă și dau vina pe costurile mult mai ridicate pe care le au și ei. Prețurile mari i-au gonit însă pe cumpărători, vânzările scăzând vizibila anul acesta.
Astfel, „Și noi avem cheltuieli. În primul rând s-a scumpit combustibilul pentru cei care folosim pentru căldura la sobe, tunuri de căldură”, spune un producător pentru sursa citată.
Sursa: www.capital.ro