Mariana Bitang critică faptul că sportul este neglijat în noua lege a educaţiei

Consilierul de stat Mariana Bitang a criticat, joi, într-o dezbatere organizată la Parlament, lipsa din preambulul noii legi a educaţiei a recunoaşterii importanţei sportului în educarea tinerilor.

„Constat cu regret că a dispărut din preambulul legii educaţiei recunoaşterea rolului sportului în formarea şi educarea elevului. A dispărut şi recunoaşterea activităţilor sportive de la nivelul grupurilor şcolare ca activitate de performanţă, fiind recunoscute doar ca activitate suplimentară, ceea ce este total fals. (…)

Din nefericire, sportul este într-o stare extrem de critică şi, dacă nu se va acorda o atenţie un pic mai mare acestui domeniu, vom vorbi despre performanţă la timpul trecut şi nu la prezent sau viitor”, a afirmat Mariana Bitang, consilier de stat pentru promovarea sportului la Departamentul pentru relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Prezentă la dezbaterea cu titlul „Modernizarea sportului românesc – priorităţi legislative”, organizată de Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, Bitang a subliniat că, în aceste condiţii, legea educaţiei ar trebui amendată, la fel ca şi alte legi care privesc domeniul sportului.

Sunt foarte multe legi care necesită amendare, în primul rând vizavi de investiţiile în sport şi de crearea unor facilităţi fiscale pentru eventualii investitori în sport, astfel încât federaţiile şi sportul de performanţă să nu trăiască doar din bugetul alocat de Guvern, care este înfiorător de sărac, şi să îşi capete o oarecare independenţă şi demnitate de care sportul are nevoie în ziua de astăzi.

Nu cred că un an sportiv durează doar opt luni, atât cât primeşte sportul de la bugetul de la stat, ci trebuie să se comporte cu demnitate şi să se poată descurca în cadrul legal cu demnitate. Pentru asta avem nevoie de sprijinul parlamentarilor”, a afirmat consilierul de stat.

Mariana Bitang a propus modificarea legislaţiei în domeniu astfel încât federaţiile sportive să îşi realizeze facilităţile necesare, proprietarii terenurilor pe care se află complexuri sportive să fie despăgubiţi sau autorităţile locale să intervină în ceea ce priveşte selecţia naţională a sportivilor.

Totodată, consilierul de stat a propus ca în şcoli să se organizeze o zi pe săptămână de sport.
Bitang a mai pledat şi pentru acordarea unor facilităţi fiscale pentru sport şi descentralizarea în mod progresiv.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, a subliniat ideea descentralizării treptate şi a arătat că cea mai acută problemă din domeniul sportului o reprezintă diminuarea resurselor financiare.

Şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a criticat faptul că în preambulul legii educaţiei sportul nu este privit cu prioritate. „Ar trebui să înţelegem că sportul este o componentă principală a educaţiei”, a subliniat Morariu.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, Cristian Dumitrescu, a admis că schimbarea legislaţiei în domeniul sportului este necesară. El a precizat că membrii Comisiei vor propune, cel mai probabil, un amendament la legea educaţiei prin care sportul să fie reintrodus ca activitate principală, aşa cum se prevede şi în Tratatul de la Lisabona.

„În ideea modernizării sportului românesc mai sunt importante şi alte legi, precum este cea a sportului, care are pasaje ce deja sunt depăşite, de asemenea legea administraţiei publice locale, Codul fiscal – unde din păcate nu sunt prevăzute suficiente înlesniri pentru a încuraja sectorul privat să sprijine activitatea sportivă şi ceea ce ni se pare nouă extrem de important şi a fost sesizat şi de cei prezenţi aici este că avem o lege a sponsorizării vetustă, ce nu mai corespunde nici realităţilor din societatea românească şi este depăşită şi prin ceea ce se înţelege prin sponsorizare la nivel european”, a afirmat Dumitrescu.

El a susţinut că este pregătit să înfiinţeze la nivelul comisiei un grup de lucru care să lucreze cu specialiştii pentru transformarea propunerilor de modificare a legislaţiei în domeniu în amendamente sau iniţiative legislative. „Domeniul sportului are nevoie de o împrospătare, de o aducere la zi”, a conchis deputatul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata