Mariana Gheorghe (Petrom): România va avea o creştere economică de 2% – 3% în 2014, care va duce la creşterea cererii de carburanţi

România va avea o creștere economică de 2% – 3% anul acesta, ceea ce va duce și la o creștere a cererii de carburanți, deși consumatorii fac eforturi pentru a-și spori eficiența energetică, susține președintele OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

„Ne așteptăm ca în România să fie o creștere economică, chiar dacă nu este la nivelul de anul trecut, de 2% — 3% care, automat va crește cererea de carburanți. Aceste posibile creșteri credem că vor fi compensate de eforturile pe care consumatorii le fac pentru eficiența energetică, pentru că prețurile, chiar dacă scad sunt încă ridicate, și atunci răspunsul consumatorului este să-și reducă factura. În aceste condiții, eforturile de eficiență energetică să se regăsească într-o cerere stabilă sau poate chiar în scădere pentru perioada următoare, de 3 — 5 ani”, a precizat Mariana Gheorghe.

Ea a arătat că în primele șase luni din acest an piața energetică a continuat să scadă pe toate produsele pe care compania Petrom le operează.

„La parte de retail carburanți, încă cu 2% (a scăzut piața — n.r.) după cinci ani de scăderi, în partea de gaz cu 5%, în partea de electricitate, 2%. Aceste scăderi, dacă ar fi doar un singur an, nu ar fi dramatice, dar dacă ne uităm la evoluția ultimilor cinci ani, în fiecare an am avut astfel de scăderi. Când am venit în România, acum 8 ani, piața de gaze era în jur de 17 — 18 miliarde de mc, iar anul trecut a fost 12,5 mc și în acest an cred că ne vom duce sub acest nivel. Iată că această schimbare a cererii este dramatică”, a mai spus CEO-ul Petrom.

În plus, piața gazelor este influențată și de alți factori.

„În domeniul gazelor, vedem un impact geopolitic și al revoluției gazului de șist în prețuri. Dacă până acum jumătate de an vorbeam de un preț de liberalizare la un nivel mult mai ridicat, acum vedem, datorită acestor factori externi, că prețul la gazul din România a ajuns la nivele europene. Toate aceste schimbări, atât în cerere cât și în prețuri se vor reflecta în industrie și la fiecare operator”, a subliniat Mariana Gheorghe.

Ea a mai spus că Petrom a investit 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani și se așteaptă ca investițiile să continue în același ritm, de un miliard de euro anual, „dacă sunt condiții de afaceri corecte și un mediu fiscal și de reglementare pozitiv, care sprijină investițiile. „Acesta este costul tehnologiei, costul găsirii de noi resurse”, a mai spus Mariana Gheorghe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata