Mărieş: Luptătorii de la Revoluţie care nu au fost reţinuţi sau răniţi sunt recunoscuţi ca victime de CEDO

Luptătorii de la Revoluție care nu au fost reținuți sau răniți sunt recunoscuți ca victime de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a susținut miercuri, într-o conferință de presă, președintele Asociației 21 decembrie 1989, Teodor Mărieș, care a citat o decizie a Curții din 4 noiembrie 2014.

Conform aceleiași decizii, cele 34 de dosare ale reclamanților, membri ai Asociației 21 decembrie 1989, au fost conexate, urmând ca aceștia să primească daune morale în valoare de 1.350 de euro fiecare.

„Pentru prima dată, luptătorii de la Revoluția din decembrie 1989 care nu au fost reținuți sau răniți sunt recunoscuți ca victime, motivul fiind acela că evenimentele tragice la care au participat au avut un puternic impact emoțional și psihic negativ asupra lor, lucru confirmat de expertizele individuale depuse la dosar. În aceeași hotărâre, Curtea constată, încă o dată, tergiversarea nepermisă a autorităților statului, de aproape 25 de ani, în cercetările din dosarul Asociației referitoare la întreaga perioadă a evenimentelor din 1989”, a precizat Mărieș.

Potrivit acestuia, toate cele patru categorii — urmașii de eroi martiri, răniți în Revoluție, reținuți și, prin decizia CEDO de marți, luptătorii — sunt confirmate de CEDO ca fiind victime ale „represiunilor din decembrie 1989”.

El a adăugat că reprezentanți ai acestor patru categorii vor participa la un protest, care va avea loc în cursul săptămânii viitoare, în fața sediului Avocatului Poporului, prin care se va solicita intervenția acestui instituții la Curtea Constituțională.

„Din punctul meu de vedere, cel mai traumatizant este interesul autorităților, de 25 de ani, în tergiversarea dosarului Revoluției, pentru ca adevărații vinovați, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat, să fie trași la răspundere”, a declarat la rândul său Daniel Stoenescu, unul dintre cei 34 de reclamanți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata