Mario Draghi: BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziţionare de active

BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziționare de active dacă se va modifica estimarea pe termen lung privind inflația în zona euro, a afirmat joi președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit Bloomberg și Reuters.

Luna trecută, rata inflației în zona euro a încetinit la doar 0,4%, cel mai redus nivel din timpul crizei financiare din 2009, și este mult sub ținta BCE de aproape 2%.

Oficialii BCE estimează că rata inflației va crește lent, până la 1,5% în ultimul trimestru din 2016.

‘Consiliul guvernatorilor și-a exprimat în unanimitate angajamentul de a utiliza și măsurile neconvenționale, cum ar fi obligațiuni garantate cu active (ABS), măsuri de relaxare cantitativă (QE), dacă perspectiva noastră pe termen mediu privind inflația se va schimba’, a anunțat șeful BCE.

Acesta a adăugat: ‘Am intensificat pregătirile pentru ABS, diversele comitete ale BCE lucrează acum la această problemă’.

Mario Draghi a avertizat că riscurile la adresa redresării sunt în creștere în urma conflictului din Ucraina.

‘Sporirea riscurilor geopolitice, evoluțiile de pe piețele emergente și de pe piețele financiare globale ar putea afecta în mod negativ condițiile economice. Suntem extrem de determinați să protejăm așteptările inflaționiste pe termen mediu spre lung’, a afirmat șeful BCE.

Riscurile la adresa redresării zonei euro se intensifică după ce miercuri autoritățile de la Roma au anunțat că Italia a reintrat în recesiune, iar criza din Ucraina se adâncește.

‘Nu este nicio îndoială că, dacă privim actualele evoluții globale, vom vedea că riscurile geopolitice au crescut în întreaga lume: avem criza ruso-ucraineană și conflictele din Irak, Gaza, Siria și Libia. Și unele dintre ele, cum ar fi situația în Ucraina și în Rusia, vor avea un impact mai mare asupra zonei euro, dar și în alte părți ale lumii’, a apreciat Mario Draghi.

Acesta a precizat că la prima vedere interconexiunile dintre zona euro, Rusia și Ucraina ‘sunt de natură foarte limitată și este dificil de estimat impactul la începutul acestor crize’.

Președintele Băncii Centrale Europene a aprecierea că zona euro rămâne în grafic pentru o redresare moderată dar inegală.

Noul program de credite ieftine denumit TLTRO, estimat la 850 miliarde de euro, va demara luna viitoare, a subliniat șeful BCE. Programul permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite și să stimuleze creșterea economiei.

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să mențină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,15%, așteptând ca măsuri de stimulare a economiei zonei euro să-și facă simțite efectele.

Tot la reuniunea de joi, BCE a menținut și rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de minus 0,10%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le dețin, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata