Marius Oprea spune că a aflat din Monitorul Oficial că a fost înlocuit cu Vladimir Tismăneanu la IICCMER

Istoricul Marius Oprea a declarat duminică (28 februarie 2010) faptul că a aflat din Monitorul Oficial că a fost demis de premierul Emil Boc de la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (IICCR) şi înlocuit cu Vladimir Tismăneanu.

Prin decizii ale premierului Emil Boc, publicate sâmbătă în Monitorul Oficial, Marius Oprea a fost demis din funcţia de preşedinte al IICCR, Dinu Zamfirescu a fost revocat de la şefia Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER).

Tot prin decizii ale premierului, la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), înfiinţat prin comasarea celorlalte două institute, au fost numiţi fostul şef al Comisie prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, istoricul Vladimir Tismăneanu, ca preşedinte al Consiliului ştiinţific al noii structuri, şi politologul Ioan Stanomir, ca preşedinte executiv al IICCMER.

„Am aflat din Monitorul Oficial, nu am avut nicun fel de discuţii. Dar mă aşteptam, am spus de mai multă vreme ce se va întâmpla, deşi au apărut inclusiv comentarii potrivit cărora n-ar fi adevărat, că am mania persecuţiei şi aşa mai departe”, a comentat Marius Oprea, fost consilier al fostului premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu.
De asemenea, Oprea a susţinut că, prin noua formă de funcţionare a IICCMER, rezultată dintr-o hotărâre de Guvern publicată în această săptămână, investigarea crimelor comunismului este teoretizată.

„Faptul că în noua hotărâre nici nu se mai vorbeşte despre Securitate arată că ceea ce deranja era modul în care am înţeles eu investigaţiile privind crimele comunismului, adică să pornesc de la victime şi să ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare că nu este prea plăcută, practic investigarea crimelor comunismului se mută la bibliotecă”, a spus istoricul.

Oprea a menţionat, însă, că ar dori ca noua conducere a IICCMER să-i permită să continue investigaţiile începute cu fonduri private atrase de el la institut.
„Sper că vor avea înţelepciunea să găsească o formulă prin care să mă lase să continui investigaţiile arheologice. Depinde de noua conducere a institutului. Eu, practic, nu mai pot fi angajat acolo, pentru că nu se mai fac angajări, dar eu am atras fonduri private şi sper să mă lase să continui investigaţiile pe care le-am început, în baza acestor fonduri private”, a mai afirmat Marius Oprea.

IICCMER s-a format prin comasarea IICCR şi INMER, în urma unei HG emise în noiembrie 2009, de Guvernul Boc. Structura şi funcţionarea IICCMER a fost însă modificată şi printr-o nouă HG, publicată marţea trecută în Monitorul Oficial. Prin noua HG, IICCMER nu va mai avea ca scop precis indicat investigarea crimelor comunismului, şi va fi condus de un preşedinte executiv, însă va fi supervizat şi de un Consiliu ştiinţific, condus de un alt preşedinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata