Marius Stan: „Cluburile vor muri dacă legea nu se schimbă”

Criza financiară acută care se simte şi în Liga I ar putea face ravagii printre echipe dacă impozitele vor creşte de la 16% la 70%.


Oamenii de fotbal au intrat în panică după publicarea Ordonanţei 58
, care face referire la modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale. Aplicarea în fotbal a Ordonanţei 58 ar duce la „moartea cluburilor”, susţine Marius Stan, preşedintele de la Oţelul Galaţi, conform ziarului Evenimentul zilei.

La presiunea cluburilor, Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a bătut săptămâna trecută la uşa executivului, unde a discutat cu Dan Lazăr, consilier al primului-ministru.

Oamenii de fotbal cer guvernului ca Legea Educaţiei Fizice şi Sportului să fie modificată, astfel încât meseria de fotbalist să fie inclusă în categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbaliştii să poată fi plătiţi ca persoane fizice autorizate (PFA). În acest moment, de plata impozitelor se ocupă cluburile, care cheltuiesc aproximativ 70 la sută din bugete pe plata salariilor şi a impozitelor.

„Vor să se dea interesanţi”

„Nu cred că e o solicitare serioasă. Aşa, dintr-o dată, oamenii din fotbal vor să se dea interesanţi”, ne-a declarat avocatul Mi haela Bădescu, expert în dreptul muncii, partener al Casei de Avocatură „Cladoveanu, Bădescu şi asociaţii”. „Schimbarea regimului juridic în ceea ce îi priveşte pe fotbalişti e o operaţiune greu de asimilat de către aceştia. Trebuie să taie facturi, să-şi angajeze un contabil, să-şi depună declaraţiile de venit”, a mai spus Mihaela Bădescu.

„Dacă vor deveni PFA, fotbaliştii nu vor putea derula decât o singură activitate. Pentru situaţiile în care ei au şi alte afaceri, trebuie expres reglementată Legea Sportului pe care ei o vor modificată”, explică Mihael Bădescu.

Avocatul spune că statul nu va avea niciodată evidenţa strictă a veniturilor fotbaliştilor: „Pentru orice sumă primită, fotbalistul va trebui să taie factură. Aceste facturi, centralizate, se introduc în declaraţiile de venit. Ele se depun la ANAF. Pe baza lor se calculează taxele şi impozitele. E singura evidenţă! Dacă primesc bani la negru şi nu taie factură, atunci…”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata