Marko Bela vrea ca şi în România să se modifice Constituţia fără referendum, ca în Ungaria

Preşedintele UDMR Marko Bela şi-ar dori ca în România modificările constituţionale să se adopte fără să mai fie nevoie de referendum, direct prin votul Parlamentului, ca în Ungaria.

„În Parlamentul Ungariei, legile organice se adoptă cu o majoritate de două treimi, respectiv Constituţia poate fi modificată tot cu două treimi, fără referendum. Vă spun sincer că şi la noi ar fi o metodă foarte potrivită să modificăm Constituţia cu două treimi în Parlament, dar atunci să nu mai avem referendum”, a spus Marko Bela, într-o conferinţă de presă. El şi-a exprimat speranţa ca activitatea Comisiei constituţionale a Parlamentului să demareze cât mai repede.

Vicepremierul s-a arătat sceptic în privinţa adoptării modificărilor constituţionale, în condiţiile în care partidele din arcul guvernamental nu întrunesc două treimi din numărul parlamentarilor, însă a apreciat că un termen optimist pentru adoptarea noilor prevederi constituţionale ar fi anul 2012, înainte de alegerile legislative, iar din anul 2011 să se contureze deja dacă vor fi modificări la sistemul parlamentar.

Referitor la modificările constituţionale, el a menţionat că UDMR ar fi vrut o schimbare de profunzime a actualului sistem, care să cuprindă mai multe prevederi referitoare la minorităţi, eliminarea în totalitate a posibilităţii emiterii ordonanţelor de urgenţă de către Guvern şi a asumării răspunderii Guvernului pentru proiectele de lege.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata