Mărţişoare inedite – „mândruţe” din lână şi dantelă şi eprubete cu orhidee înmulţite in vitro

29

Mărţişoare inedite, realizate din suprapuneri de lână, dantele de casă şi pânză inscripţionată manual cu vorbe româneşti sau mini-orhideele înmulţite in vitro în laboratoarele Centrului de Cercetări Biologice din Jibou sunt doar câteva din propunerile pentru ziua de 1 Martie pentru cei ce îşi doresc să ofere o altfel de alternativă kitsch-urilor ce invadează piaţa în această perioadă.

„Haideţi să cumpărăm mărţişoare româneşti! Să oprim invazia de plastice şi kitsch-uri! Sustineţi micii producători locali, micii artizani, artiştii care fac mărţisoare extraordinare, copiii şi tinerii care fac tot felul de târguri caritabile”, afirmă Alina Zară Prunean, o promotoare a valorilor tradiţionale româneşti prin intermediul atelierului şezătoare Mândra Chic, din cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti din localitatea Mândra, judeţul Braşov.

O propunere de astfel de mărţişoare sunt „mândruţele” — suprapuneri de lână, dantele de casă şi pânză inscripţionată manual cu vorbe româneşti.

„În portofoliul de produse Mandra Chic avem „mândruţele”, care se transformă primăvara în mărţişoare şi sunt foarte bine vândute printre românii din toată lumea. Anul acestea au fost lucrate cu un grup de femei din Sălaj, care sunt un al doilea grup de lucru Mandra Chic cu care lucrez, dat fiind faptul ca m-am măritat în zona aceasta. Dintre doamnele cu care lucrez face parte şi profesoara Alina Goga, care face voluntariat într-un proiect social-educativ al Episcopiei Sălajului. Ea a preluat, cu acordul meu, „mândruţele” şi le-a lucrat cu copiii, pentru un târg de Mărţişor cu scop caritabil care a avut loc duminică, în curtea unei biserici din Zalău”, a declarat luni, Alina Zară.

Mărţişoare inedite sunt oferite în acest an şi de Grădina Botanică Jibou.

„De 1 Martie, ne-am gândit la un mărţişor deosebit, respectiv la o plăntuţă de orhidee înmulţită in vitro, ce se comercializează în vasul de cultură. Vasele sunt ca un fel de eprubete mai mici”, a declarat luni, Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice.

Ideea cu mini-orhideele mărţişoarele le-a venit celor de la Jibou în momentul în care sera în care se producea florile pentru începutul primăverii a intrat în reparaţii capitale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Mândra Chic, facebook.com / Grădina Botanică Jibou


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News