Mazăre: Cred că la un an sau doi ar trebui evaluată activitatea procurorilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri seara, ca primarul Constanței, Radu Mazăre, să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a lui Mazăre, însă decizia ÎCCJ nu este definitivă. Aceeași decizie a fost luată și pentru celălalt inculpat din dosar, Avraham Morgenstern. În consecință cei doi vor fi puși în libertate.

Radu Mazăre și-a petrecut noaptea de marți spre miercuri în arestul Poliției Capitalei, după ce a fost reținut marți seară de DNA sub acuzația de luare de mită.

În același dosar, DNA solicita și arestarea preventivă a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de dare de mită.

„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuințe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să își asigure câștigarea licitației, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanța suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susține DNA într-un comunicat.

Sursa citată precizează că banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Radu Mazăre”, susțin procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata