Mazăre îi atribuia contracte lui Strutinsky, deşi cei doi erau asociaţi la opt firme

Perchezițiile DNA de la Primăria Constanța sunt efectuate într-un dosar deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate, care a constatat că primarul Radu Mazăre nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese, atribuind contracte publice unor firme controlate de omul de afaceri Sorin Strutinsky, deși era asociat cu acesta la alte opt societăți comerciale, potrivit unor surse judiciare.

Investigația ANI, care a vizat ultimele două mandate de primar ale lui Mazăre, a fost declanșată în anul 2010, având la bază un articol de presă în care se vorbea despre un contract de un milion de euro atribuit unei firme a lui Strutinsky, conform acelorași surse.

În urma verificărilor, s-a constatat că Radu Mazăre a semnat, în perioada 2008-2013, mai multe contracte de prestări servicii cu SC Conpress Holding SRL, unde Sorin Strutinsky era asociat. O altă firmă controlată de omul de afaceri, Soti Cable Neptun SRL, a beneficiat, în 2013, de un contract de finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Constanța.

Potrivit surselor, verificările efectuate ulterior în acest caz au indicat faptul că Radu Mazăre și Sorin Strutinsky aveau interese economice comune, ei fiind asociați ca persoane fizice sau prin intermediul unor firme la opt societăți comerciale, din imobiliare, turism sau comerț. În plus, primarul și omul de afaceri erau co-proprietarii a două terenuri din București.

Procurorii DNA efectuează, joi, percheziții domiciliare în 13 locații situate în municipiul București și în județele Constanța și Cluj, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. Potrivit unui comunicat al DNA , cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, de serviciu și a unor infracțiuni economice, comise în perioada 2008 — 2014.

Și Primăria municipiului Constanța este vizată de perchezițiile procurorilor anticorupție, au declarat  surse judiciare.

Procurorii caută documente care vor fi ridicate referitoare la relațiile dintre primărie și firme, respectiv SC Tripont Invest SRL și SC Property Development Two SRL, aferente perioadei 2007 — 2010, în legătură cu edificarea unor centre comerciale tip mall în municipiul Constanța, în special privind soluționarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, au mai spus sursele.

Potrivit surselor, anchetatorii caută toate contractele încheiate de primărie cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M. Holding SRL, SC Conpress Group SRL.

Procurorii DNA l-au reținut, în urmă cu o zi, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență și instigare la mai multe fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata