Tăierea salariilor cu 15,5% în învăţâmânt, pusă „în cârca” inspectoratelor şcolare

Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii au decis sa lase la latitudinea comunitatii locale scolare decizia privind modul in care se vor face diminuarile de cheltuieli de personal de 15,5%, atât pentru luna noiembrie, cât si pentru decembrie, precizeaza un Comunicat de presa.

MECI a revenit astfel asupra unei note (78/13/16.11.2009) trimise in teritoriu, eliminând masurile care incalcau flagrant legea 329/2009, privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice.

“Mentionam ca FEN a trimis la data de 17 noiembrie o adresa prin care solicita Ministerului Educatiei sa modifice nota trimisa in teritoriu si sa revina in cadrul legal”, sustine comunicatul.

Potrivit noii note trimise de MECI, inspectoratele scolare vor trebui sa faca demersurile necesare pentru ca, la nivelul fiecarei unitati de invatamânt preuniversitar, sa fie initiat dialogul cu toti membrii comunitatii scolare (profesori, reprezentanti sindicali, parinti, autoritati locale) in vederea gasirii, prin consens, de solutii optime pentru aplicarea articolului 10 din Legea 329/2009.

Nota anterioara prevedea ca pentru diminuarea cheltuielilor de personal din noiembrie, alternativele sunt fie acordarea de zile libere fara plata in perioada 21-24 decembrie, iar pentru reducerea cu 15,5% din luna decembrie sa se acorde zile libere fara plata in 28-31 decembrie 2009, fie reducerea programului de lucru, fara a afecta norma didactica de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor.

De asemenea, nota mentiona ca putea fi aplicata o alta masura cu efect echiva lent sau care combina primele doua masuri, cu conditia diminuarii cheltuielilor de personal si fara afectarea normei didactice.

Punerea in aplicare a masurilor de diminuare a cheltuielilor de personal trebuiau facute, conform primei note, in baza deciziilor luate de catre senatele universitare, cu respectarea autonomiei universitare.

Citește și
1 Comentariu
  1. EWR spune

    Era si normal sa se spele pe maini ministerul educatiei cate vreme este ilegal ca institutie ,la fel pdl este ilegal ,la fel basescu, bgs,toate serviciile de asa zisa securitate si tot ce au infiintat,din 1989 si mai ales din 2000 incoace sunt ilegale in romania si groparul ei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata