Medicamente de 600.000 RON, aruncate la gunoi, la Institutul Cantacuzino din Iaşi

Conform datelor de producţie înregistrate la filiala din Iaşi a Institutului „Cantacuzino”, 29.000 de cutii, a câte 10 fiole fiecare ar putea fi distruse. Institutul a trimis probele pentru avizare la Autoritatea Naţională a Medicamentului (ANM), încă din luna ianuarie 2010, şi nici după aproape 4 luni nu a venit avizul, în condiţiile în care în mod obişnuit acordul se dădea în cel mult o lună.

„Există în livrare, în acest moment, aproximativ 47.000 de doze pentru care avem avizul, însă stocul de 29.000 de cutii nu pot fi utilizat doarece nu s-a primit numărul de control de la ANM iar acestea ar putea să fie distruse pentru că nu se pot pune pe piaţă fără respectivul aviz”, a spus Rodica Hlihor, şef serviciu financiar contabilitate, din cadrul filialei ieşene a Institutului „Cantacuzino”.

Fiecare cutie de polidin avea un preţ de ieşire de pe poarta institutului de 20,2 RON, ceea ce duce la o pierdere de aproape 600.000 RON, cât este valoarea totală a stocului care nu poate fi pus pe piaţă. Imunostimulatorul a fost fabricat anul trecut şi nu a apucat să primească avizul Autorităţii Naţionale a Medicamentului, înainte de închiderea activităţii, în luna februarie 2010.

Datele contabile arată că filiala din Iaşi a adus în visteria unităţii din capitală sume importante:  în anul 2008 aproape 8 milioane de lei, iar în 2009 peste 7 milioane de lei. Punctul de lucru de la Iaşi era singurul loc din ţară unde se producea vaccinul tetanic.

(sursa: Ziua de Iaşi)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata