Medicamentele devin un lux de la 1 iulie. Doar cele ieftine vor fi decontate de CNAS

– Incepand cu 1 iulie, intregul sistem de compensare a medicamentelor se va schimba. Astfel, potrivit proiectului propus de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pacientii vor fi obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului, informează Avocatnet.ro.

 

Astfel, daca medicamentul strain de care aveti nevoie costa 50 de lei, iar in farmacii echivalentul lui romanesc costa 10 lei, compensarea de 90% se aplica medicamentului mai ieftin, adica 90% din 10 lei. Deci, pentru medicamentul strain, veti fi nevoiti sa platiti 41 de lei, conform noului sistem.

Potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului pret de referinta la medicamente, pacientii vor fi obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului. De exemplu, pacietii cu hipertensiune arteriala, vor trebui sa plateasca de peste trei ori mai mult decat plateau pana acum pentru a pastra aceeasi schema de tratament.

Totusi, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate contrazic documentele elaborate chiar de ei si spun ca pacientii vor plati in medie in plus doar 10%.

COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice) considera ca “cei mai afectati vor fi pensionarii, ale caror pensii oricum se vor diminua cu 15% in curand”. Prin aceasta masura, CNAS le impune sa plateasca mult mai mult decat pana acum pentru a-si mentine acelasi tratament. Foarte multi pensionari nu isi vor mai permite tratamentul pentru boli foarte raspandite in randul lor, cum este de exemplu hipertensiunea arteriala sau ulcer.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata