Medicamentele noi pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de producător

Mai mult de jumătate dintre români, 52%, consideră că medicamente noi de pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de către producător pe o perioadă de până la un an, arată un studiu CONFIDO, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutului Aspen România şi prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediţii a Bucharest Forum/Healthcare.

Potrivit studiului, dintre cei care au achiziţionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul declarând că au plătit pentru a putea beneficia de tratament.

Contribuţia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre aceştia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut.

Respondenţii au declarat în procent de 54% că nivelul valorii decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcţie de preţul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuţie de către 29% dintre aceştia.

Pacienţii sunt de părere că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor atât la medicamente ieftine (84%), cât şi scumpe (76%), arată studiul.

Astfel, 58% îşi declară deschiderea în a achita o contribuţie personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite primirea unui tratament nou, mai eficient şi cu efecte adverse reduse.

În plus, 56% dintre respondenţi sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate către producători trebuie făcută numai în momentul în care tratamentul îşi demonstrează efectul terapeutic.

Cu ocazia ultimei vizite făcute în farmacie, 78% dintre români au achiziţionat medicamente eliberate fără reţetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de reţeta au fost cumpărate de doar 52 % din membrii populaţiei. Nevoia de produse parafarmaceutice şi de igienă personală a reprezentat pentru 25% şi, respectiv, 24% dintre respondenţi motivul pentru care aceştia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achiziţionate de 21% dintre români, în timp ce 16% au optat pentru produse dermato-cosmetice, mai arată studiul.

Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eşantionului a fost de 1.161 respondenţi, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare şi Consultanţă, administrat pe internet. Respondenţii au fost selectaţi aleatoriu din panelul Exact Cercetare şi Consultanţă, care conţine 25.000 de respondenţi. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 — 31 martie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata