Mediul bancar va elabora un punct de vedere detaliat despre aplicarea OUG 50/2010

23

Mediul bancar va elabora un punct de vedere detaliat despre aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care va fi transmis şi la Senat, a declarat luni (6 septembrie 2010) preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Bancherii s-au întâlnit, luni, la Senat, cu preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cu preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, la invitaţia vicepreşedintelui Senatului, Dan Voiculescu, ocazie cu care au fost analizate provocările cu care se confruntă în prezent sistemul bancar românesc, prognozele asupra evoluţiei principalilor indici macroeconomici, raportul dintre stat şi instituţiile bancare, precum şi relaţia dintre bănci şi persoanele fizice sau juridice de drept privat.

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a solicitat bancherilor să acorde mai multă atenţie finanţării IMM-urilor, „care nu sunt într-o situaţie de invidiat”, potrivit lui Gheţea, iar bancherii şi-au prezentat obiecţiile faţă de aplicarea OUG 50/2010.
„Am ridicat problemele arzătoare pentru sistemul bancar, respectiv aplicarea Ordonanţei 50, care trebuie să fie modificată”, a spus Gheţea.

Potrivit acestuia, nu s-a stabilit nimic concret, a fost doar un schimb de opinii, însă bancherii vor milita în continuare pentru corectarea aspectelor ce creează probleme la nivelul întregului sistem bancar.
„În ultima perioadă, au apărut aspecte noi privind doleanţele noastre ca ordonanţa să se refere strict la prevederile Directivei europene numărul 48 şi OUG 50/2010 fie adaptată şi modificată astfel încât să nu se creeze confuzii şi probleme pentru clienţi şi pentru sistemul bancar, acesta putând înregistra pierderi sau chiar situaţii mai neplăcute”, a subliniat preşedintele ARB.

De asemenea, Gheţea a atras atenţia asupra faptului că bancherii au transmis punctul lor de vedere atunci când OUG 50/2010 a fost discutată în Parlament, însă toate amendamentele au fost respinse.
„Bancherii au cerut iniţial ca ordonanţa să se aplice numai la creditele noi şi acum, când ea produce deja efecte, solicită clarificări privind modul în care reglementarea se aplică la creditele existente, astfel încât să se evite nemulţumirea clienţilor şi situaţiile în care aceştia îşi pierd timpul prin tribunale”, a subliniat preşedintele ARB, care a exprimat dorinţa bancherilor de a discuta aceste probleme şi cu premierul Emil Boc.

Întrebat de ziarişti despre posibilitatea ca România să încheie un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, posibilitate menţionată luni de preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o cu şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, Gheţea a refuzat să comenteze acest aspect, spunând că nu are informaţii.
El a explicat că bancherii „nu fac socoteli, ca oficialii de la Ministerul Finanţelor, pentru a-şi da seama dacă visteria are sau nu nevoie de un nou împrumut”.
„Împrumuturile nu influenţează direct mediul bancar, dar creează o anumită masă de bani în sistem, care poate duce la scăderea dobânzilor. Noi trebuie să ne adaptăm în permanenţă la situaţia existentă”, a conchis preşedintele ARB.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News