Mediul bancar va elabora un punct de vedere detaliat despre aplicarea OUG 50/2010

Mediul bancar va elabora un punct de vedere detaliat despre aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care va fi transmis şi la Senat, a declarat luni (6 septembrie 2010) preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Bancherii s-au întâlnit, luni, la Senat, cu preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cu preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, la invitaţia vicepreşedintelui Senatului, Dan Voiculescu, ocazie cu care au fost analizate provocările cu care se confruntă în prezent sistemul bancar românesc, prognozele asupra evoluţiei principalilor indici macroeconomici, raportul dintre stat şi instituţiile bancare, precum şi relaţia dintre bănci şi persoanele fizice sau juridice de drept privat.

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a solicitat bancherilor să acorde mai multă atenţie finanţării IMM-urilor, „care nu sunt într-o situaţie de invidiat”, potrivit lui Gheţea, iar bancherii şi-au prezentat obiecţiile faţă de aplicarea OUG 50/2010.
„Am ridicat problemele arzătoare pentru sistemul bancar, respectiv aplicarea Ordonanţei 50, care trebuie să fie modificată”, a spus Gheţea.

Potrivit acestuia, nu s-a stabilit nimic concret, a fost doar un schimb de opinii, însă bancherii vor milita în continuare pentru corectarea aspectelor ce creează probleme la nivelul întregului sistem bancar.
„În ultima perioadă, au apărut aspecte noi privind doleanţele noastre ca ordonanţa să se refere strict la prevederile Directivei europene numărul 48 şi OUG 50/2010 fie adaptată şi modificată astfel încât să nu se creeze confuzii şi probleme pentru clienţi şi pentru sistemul bancar, acesta putând înregistra pierderi sau chiar situaţii mai neplăcute”, a subliniat preşedintele ARB.

De asemenea, Gheţea a atras atenţia asupra faptului că bancherii au transmis punctul lor de vedere atunci când OUG 50/2010 a fost discutată în Parlament, însă toate amendamentele au fost respinse.
„Bancherii au cerut iniţial ca ordonanţa să se aplice numai la creditele noi şi acum, când ea produce deja efecte, solicită clarificări privind modul în care reglementarea se aplică la creditele existente, astfel încât să se evite nemulţumirea clienţilor şi situaţiile în care aceştia îşi pierd timpul prin tribunale”, a subliniat preşedintele ARB, care a exprimat dorinţa bancherilor de a discuta aceste probleme şi cu premierul Emil Boc.

Întrebat de ziarişti despre posibilitatea ca România să încheie un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, posibilitate menţionată luni de preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o cu şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, Gheţea a refuzat să comenteze acest aspect, spunând că nu are informaţii.
El a explicat că bancherii „nu fac socoteli, ca oficialii de la Ministerul Finanţelor, pentru a-şi da seama dacă visteria are sau nu nevoie de un nou împrumut”.
„Împrumuturile nu influenţează direct mediul bancar, dar creează o anumită masă de bani în sistem, care poate duce la scăderea dobânzilor. Noi trebuie să ne adaptăm în permanenţă la situaţia existentă”, a conchis preşedintele ARB.

Citește și
1 Comentariu
 1. lucian spune

  Dragi Prieteni,

  Probabil stiti, probabil nu, in Comisia pentru Industrii si Servicii s-a strecurat un amendament aparent inofensiv legat de o noua modalitate de calcul a marjei din contracte.

  „pentru creditele cu dobanda variabila, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea doanzii variabile, de la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului. In contractele de credit in care era prevazuta o anumita marja, aceasta va fi inlocuita cu marja calculata conform prezentului paragraf”.

  Matematic, acest lucru inseamna Dobanda Variabila (Anula) – Euribor/Robor/Libor (ambele la data semnarii) = Noua Marja.

  Sunt banci unde Dobanda Anula = Indicele de Referinta al Bancii + Marja.

  NU trebuie sa fim de acord cu folosirea Dobanzii Variabile la calcularea noii marja, deoarece:

  1) Aceasta Dobanda Variabila este compusa dintr-o marja si un indice calculat unilateral, denumit Indice de Referinta al Bancii

  2) Trebuie sa existe transparenta. Acest indice al bancii va ramane ascuns in Dobanda Variabila care va fi mentionata ca denumire si valoare in noile Acte Aditionale

  Multa lume considera ca noi nu mai putem plati ratele, ca mergem in procese datorita OUG 50. De fapt noi inca platim si mergem pentru a contesta pe legislatia veche abuzurile bancii, printre care si Indicele de Referinta al Bancii. De asemenea nu cersim nimic cum se tot spune. Acest lucru nu il cunosc deputatii, astfel incat daca cerem direct Euribor + Marja din Contract, cu siguranta vom fi respinsi. Trebuie sa contestam amendamentul precizand ca vrem o formula corecta, transparenta, care sa fie independenta de vointa furnizorului  de servicii bancare.

  S-a discutat foarte mult pe tema acestui amendament incat putem trage concluzii:

  „Nu suntem de acord cu amendamentul propus pentru ca dobanda variabila este calculata in functie de un indice unilateral si ambiguu. Suntem de acord cu orice propunere care sa respecte legislatia in vigoare, sa transparentizeze costurile si care sa nu lase loc de interpretari”.

  De ce este un CAL TROIAN aceast amendament?

  1) In Actele Aditionale, banca a folosit pentru formula marjei acest indice unilateral calcula Indice de Referinta al Bancii. Era foarte vizibil si expus in Actele Aditionale.

  2) Acum vine amendamentul PDL care propune un mod de calcul bazat pe Dbanda Vriabila (anuala). In fapt, toti stim ca Dobanda Variabila = Indicele Variabil de Referinta al Bancii + Marja Contract. Prin aceasta metoda, Indicele Variabil al bancii nu mai este vizibil si expus ca indice. In noile Acte Aditionale se va specifica Dobanda Variabila ca valoare si nu Indicele abuziv al bancii. De asemenea acest amendament inchide portita catre procese in baza OUG 50.Â

  3) Unde a fost propus amendamentul? In Comisia pentru Industrii si Servicii, o comisie aparent inofensiva. Domnul Ghetea nu mai comenteaza nimic, semn ca propunerea a venit de la ARB. Disparitia Indicelui de Referinta al Bancii + Marja din Contract sterge tot ce a fost si nu mai lasa urma de nereguli in contractele vechi.

  4) Este foarte grav ca ANPC saluta aceasta propunere. Poate sunt prea plictisiti de noi, de viata, de salarii. De aceea avem datoria sa spunem peste tot despre aceasta nedreptate care ni se poate face, folosirea unui indice variabil al bancii, ascuns, in dobanda variabila. Delegatii nostri la comisia finala trebuie sa argumenteze impotriva acestui amendament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata