Memorandum către Comisia pentru Agricultură a PE pentru stoparea disponibilizărilor din APIA

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Radu Ungureanu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a înaintat forurilor Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European un memorandum prin care se doreşte împiedicarea reducerii de personal în cadrul agenţiei.

Radu Ungureanu a spus că acest memorandum, care a fost înaintat şi autorităţilor române, este ”ultima şansă pentru evitarea restructurărilor în cadrul APIA”, deoarece deficitul de personal al instituţiei este deja de 15%, iar o nouă reducere cu 10% a personalului ar ridica acest procent la 25.

”De la memorandum sperăm ca, la presiunea Comisiei Europene, onor ministrul Agriculturii, onor Ministerul Agriculturii, onor Guvernul României să ia toate măsurile necesare, să conştientizeze că APIA este o instituţie care aduce bani fermierilor români, APIA este o instituţie formată din profesionişti, e viitorul agriculturii româneşti. Adică să renunţe la restructurare la APIA şi să-şi pună mintea la contribuţie, pentru a vedea care instituţii din Ministerul Agriculturii sunt mai puţin importante sau chiar falimentare’, a susţinut Ungureanu.

Acesta a subliniat că numărul de personal solicitat de Comisia Europeană constituie o garanţie a certificării APIA, iar reducerea cu 25% a angajaţilor de aici ar putea determina ridicarea certificării agenţiei.

Ungureanu a spus că este vorba despre o reducere de personal cu 540 de posturi din totalul de 5.100 de angajaţi, în condiţiile în care personalul APIA nu este complet, fapt constatat şi de experţii străini.

Consecinţa ar fi stoparea fondurilor pentru România, a plăţilor directe către fermieri, deoarece nu se respectă condiţiile cerute de UE în condiţiile de acreditare’, a arătat Ungureanu.

Liderul sindical a accentuat că în memorandumul adresat Comisiei Europene, Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Comisiei de Audit pentru România sunt prezentate ”minciunile prezentate experţilor Comisiei Europene” de oficialii români şi se atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din România.

Radu Ungureanu a mai precizat că documentul relevă şi lipsa de motivaţie financiară a angajaţilor AIPA, în sensul că ”toate sporurile de la această instituţie, sporuri care au existat, inclusiv plata orelor suplimentare, inclusiv majorarea de 75% la salariul de bază, condiţie esenţială cerută de Comisia Europeană, au fost unele dintre ele alterate, altele dintre ele amputate”.

Liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din APIA a precizat că nu este firesc ca această instituţie să fie tratată în mod egal cu Direcţiile pentru Agricultură sau alte instituţii ale Ministerului Agriculturii, ”care au o activitate precară şi fără niciun fel de rezultat”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata