„Mercurialul” caselor: românii vor şti preţurile reale începând cu 2010

De la inceputul anului viitor, cei care vor dori sa achizitioneze o casa sau un teren vor putea afla, pentru prima data, care este pretul platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona, pentru ca autoritatile vor comunica periodic un indicator al pietei imobiliare, scrie Gandul.

Acest indicator va fi cat se poate de credibil, avand în vedere ca la elaborarea lui contribuie atat Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei, cat si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Practic, oricine va putea sti care sunt preturile reale ale locuintelor sau ale terenurilor dintr-o zona, fie ca este vanzator, agentie imobiliara, ori este în cautarea unei proprietati, asa cum se întampla de multi ani în restul Uniunii Europene. Indicele a fost anuntat la începutul anului 2008.

Cu o întârziere de câţiva ani, autorităţile vor reuşi să aducă mai multă transparenţă pe o piaţă pe care nimeni nu a ştiut până acum care erau preţurile reale, iar „existenţa unui indice imobiliar va elimina tot ce înseamnă echivoc pe piaţa imobiliară„, dupa cum a declarat Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România.

Sursa: Gandul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata