S-au inventat noi metode de a scăpa de firmele cu datorii! Ce portiţe legale s-au găsit?

– Guvernul a încercat fără succes să împiedice prin lege debarasarea de datorii prin transferul firmelor către persoane fictive, decedate sau extracomunitare.

Vânzarea firmelor cu datorii, practicată la scară largă în ultimii 20 de ani, continuă nestingherită, cu toate măsurile recente ale Guvernului. Conform noilor prevederi din iunie, care modifică Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, Registrul Comerţului (RC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie comunicată „de îndată” şi pe cale electronică fiscului. Timp de 30 de zile, Fiscul sau alţi creditori au posibilitatea legală de a iniţia o acţiune în instanţă pentru a face opoziţie la această vânzare şi a-şi recupera debitele.


Măsura este inutilă, iar anunţurile salvatoare care promit metode de salvare a faliţilor „conforme cu OUG 54″ abundă pe internet. „Ai acumulat în timp datorii la buget, bănci, furnizori? Creditorii te presează şi nu ai cum să îţi achiţi obligaţiile de plată la timp? Noi avem soluţia, eşti la un telefon distanţă de rezolvarea problemelor, cesiunea părţilor sociale, schimbarea acţionarilor, a administratorului, schimbarea sediului social existent” – adică exact ceea ce Guvernul a vrut să împiedice. „Procedura este rapidă, se efectuează prin registrul comerţului, iar la finalul formalităţilor legale tu nu vei mai avea nici o legătură cu vechea ta firmă”, continuă anunţul.

Expeditorul explică cum pot fi ocolite noile măsuri. „Preluarea se va face în două etape: în prima etapă, acceptaţi doi noi asociaţi în firmă, dintre care unul va deveni administrator. Ei vor face o majorare de capital social. În etapa a doua, dumneavoastră vă cedaţi acţiunile către noii asociaţi”. Metoda este într-adevăr legală deoarece modificările aduse de OUG 54 privesc doar situaţia cedării părţilor sociale către persoane exterioare firmei, şi nu şi pe cea a intrării unor noi acţionari în firme, arată România Liberă.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata