MFP a respins ofertele băncilor pentru o emisiune de obligaţiuni

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins joi, 8 iulie, în totalitate, ofertele de cumpărare depuse de băncile comerciale pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark cu scadenţa la trei ani, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Emisiunea de titluri de stat a fost în valoare totală de 500 de milioane de lei, dar MFP a considerat inacceptabil nivelul dobânzii solicitat de bănci.

Oferta totală a băncilor a fost de 810,52 milioane de lei. Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 10.000 de lei.

La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 13 dealeri primari – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă în iulie 4,65 miliarde de lei (peste un miliarde de euro) prin şapte emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

În primul semestru din 2010, MFP a împrumutat de pe piaţa internă peste 20,7 miliarde de lei, după ce, în 2009, a atras aproape 65 de miliarde de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata