MFP a vândut titluri de stat de 157 milioane lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras luni, 19 iulie, 157,25 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasată la licitaţie prin intermediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Titlurile de stat au scadenţa la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecată emisiunea este de 6,99 la sută. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 6,53 la sută.

Valoarea totală a emisiunii a fost de 750 milioane lei, iar cererea totală din partea celor 13 bănci care au participat la licitaţie a fost de 1,1 miliarde lei, însă MFP a respins ofertele băncilor care au solicitat un randament mai mare de şapte la sută.

La licitaţie au depus oferte de cumpărare de titluri de stat 13 dealeri primari – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comercială Carpatica (BCC), Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank, RBS Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă în luna iulie 4,65 miliarde de lei (peste un miliard de euro) prin şapte emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat.

Următoarea licitaţie va avea loc pe 22 iulie este programată o licitaţie de obligaţiuni de stat cu scadenţa la şapte ani (va fi redeschisă o emisiune cu scadenţa la 10 ani), în valoare de 400 milioane lei şi un cupon de 6,75 la sută.

Ultima licitaţie din această lună este fixată pe 26 iulie, pentru certificate de trezorerie cu scadenţa de şase luni, în valoare de de 750 de milioane de lei.

În primul semestru din 2010, MFP a împrumutat de pe piaţa internă peste 20,7 miliarde de lei, după ce, în 2009, a atras aproape 65 de miliarde de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata