Curtea de Conturi, mobilizată să recupereze banii obţinuţi prin sporuri ilegale

Actul normativ care va fi discutat de Guvern şi sindicate urmează să stabilească modul de recuperare a banilor obţinuţi de bugetari prin sporuri declarate ilegale de Curtea de Conturi, a declarat, luni (22 martie 2010), secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Gheorghe Gherghina.

„Prin actul normativ pe care îl vom discuta cu partenerii sociali vom reglementa şi modul de recuperare. Pot să recuperez şi într-o lună-două şi într-o perioadă mai lungă”, a explicat Gherghina, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria. El a menţionat că prim-ministrul Emil Boc a stabilit doi paşi pentru echilibrarea salariilor din sectorul bugetar între cei care au primit sporuri şi cei care nu au primit.

„Un prim pas este această ordonanţă sau lege prin care să încercăm să aducem la acelaşi numitor şi să acordăm drepturi salariale egale pentru funcţii egale. Al doilea pas, pentru care avem un termen de 45 de zile, să inventariem exact care sunt economiile ce s-ar crea în sistem (…) şi să vedem acele sume cum le distribuim la nivel naţional, în mod unitar pe categorii de funcţionari”, a adăugat Gherghina.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor vor discuta, marţi, la Palatul Victoria, posibilitatea introducerii unui act normativ pentru echilibrarea salariilor în sectorul bugetar, în condiţiile păstrării aceleiaşi mase salariale în anul 2010 faţă de 2009. Actul normativ ar urma să facă referire şi la majorările de 33% obţinute în plus de unele cadre didactice, în urma hotărârilor judecătoreşti.

„Pentru majorarea de 33%, care a fost acordată prin hotărâri definitive ale instanţelor judecătoreşti urmează ca Guvernul, împreună cu confederaţiile sindicale, să discute şi să aprobe un nou act normativ. Urmează, deci, să discutăm şi cu confederaţiile sindicale, să venim cu un nou act normativ ca să reglementăm la nivel naţional, în mod unitar, salarizarea, inclusiv pentru cadrele didactice.

Nu mi se pare corect ca unele cadre didactice din unele judeţe să ia drepturi salariale majorate cu 33%, alţii să rămână numai cu majorarea de 17% şi va trebui să ieşim cu un act normativ prin care să reglementăm la nivel naţional drepturile salariale”, a explicat Gheorghe Gherghina.

El a menţionat că MFP, împreună cu Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare, analizează situaţia unităţilor de învăţământ unde nu s-au primit nici majorările de 17% recunoscute de Guvern, urmând ca fondurile pe acest trimestru să fie majorate în vederea aplicării creşterii. Creşterile se vor rezuma la cei 17%, nu şi la restul de 33% statuat de legea votată de Parlament în anul 2008 privind creşterile salariale din educaţie.

Citește și
1 Comentariu
  1. Pinilei Vasile spune

    Pariu pe postul tau ca nu ai curajul sa recuperezi stmulentele incasate de mine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata