Mici întreprinzători, nu purtaţi genţi cu logo-urile clienţilor! Fiscul vă încadrează la activitate dependentă

– Legea care modifică regimul de taxare a persoanelor fizice autorizate (PFA), intrată în vigoare de la 1 iulie, nu clarifică ce înseamnă o activitate dependentă, relatează Ziarul Financiar.  „În acest moment, legea are un caracter ridicat de interpretabilitate şi lasă la latitudinea inspectorului fiscal să hotărască dacă o tranzacţie sau o relaţie strict de afaceri are caracter de independenţă sau dependenţă„, susţine René Schöb, partener în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit LeitnerLeitner.

De la 1 iulie cei care foloseau contracte de tip PFA  pentru a scuti nişte texe ar putea fi nevoiţi să plătească contribuţii în valoare totală de peste 27% din venitul brut încasat. Motivul? Inspectorii fiscali pot abuza de faptul că în lege se specifică vag ce înseamnă activitate dependentă, iar deţinătorii de PFA se pot trezi că trebuie să plătească contribuţii mai mari, chiar retroactiv.

Potrivit legii, care încă nu are norme de aplicare, o activitate poate fi considerată dependentă dacă îndeplineşte unul din următoarele criterii: beneficiarul de venit este într-o relaţie de subordonare faţă de plătitor, respectă un program de lucru, lucrează într-un anumit sediu, foloseşte echipamentele de lucru ale plătitorului sau primeşte indemnizaţie pentru concediul de odihnă.

Cu alte cuvinte, dacă o persoană care primeşte un venit pe un contract de PFA în urma unor servicii prestate către o firmă, are, de exemplu, o carte de vizită pe care este trecută adresa de e-mail a firmei respective sau dacă are o geantă inscripţionată cu logo-ul firmei cu care are contract, inspectorul fiscal poate interpreta că desfăşoară o activitate dependentă, iar veniturile trebuie să fie impozitate după noile reglementări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata