Miercuri este cea mai călduroasă zi de februarie din ultimele patru decenii la Bâlea Lac

Miercuri este cea mai călduroasă zi de februarie din ultimele patru decenii, de când există staţia meteo de la Bâlea Lac, aflată la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, a declarat meteorologul Adrian Suciu, director adjunct al Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud.

Turiştii de la Bâlea Lac se pot bucura în această zi de o căldură specifică lunii mai şi un strat de peste un metru de zăpadă, temperaturile înregistrate fiind mult peste cele obişnuite în această perioadă.

„Azi-dimineaţă, stratul de zăpadă a fost de 108 centimetri, iar temperatura aerului 6,9 grade Celsius. Miercuri dimineaţă este cea mai călduroasă zi de când se fac observaţii în Bâlea. (…) Temperaturile de acum sunt specifice pentru luna mai. (…) Temperatura medie specifică lunii februarie, la Bâlea, ar fi în jurul valorii de minus 7-8 grade Celsius”, a explicat Adrian Suciu.

El a precizat totodată, că, începând din noaptea de miercuri spre joi, temperaturile vor scădea din nou.

Turiştii se pot bucura totuşi de peste un metru de zăpadă, un strat mai mic faţă de alţi ani, dar acceptabil pentru luna februarie.

„Cel mai scăzut strat de zăpadă, în această perioadă, în zona Bâlea a fost de 42 de centimetri, în 1991. (…) De regulă, în perioada aceasta, la Bâlea, este un strat de peste un metru şi jumătate de zăpadă”, potrivit meteorologului Adrian Suciu.

În următoarele două luni, la Bâlea Lac, în mod obişnuit ar trebui să crească stratul de zăpadă, dar şi riscul de producere de avalanşe.

Singurii care nu se bucură de căldura de la Bâlea Lac sunt proprietarii construcţiilor de gheaţă — Hotelul de Gheaţă, igluurile şi Biserica de Gheaţă, unice în România şi care atrag numeroşi turişti, în special străini. Temperaturile atât de ridicate dau bătăi de cap proprietarilor Hotelului de Gheaţă, care sunt nevoiţi să facă mici retuşuri la această construcţie. Chiar în aceste zile, un grup de englezi se bucură de „căldura” de la Bâlea, din interiorul camerelor de gheaţă.

„Hotelul de Gheaţă rezistă la aceste temperaturi, ca şi celelalte construcţii de gheaţă de aici. Însă se fac reparaţii. Gheaţa rezistă dacă temperaturile scad noaptea sub zero grade Celsius„, a precizat miercuri,  Lidia Bădilă, purtător de cuvânt a complexului turistic de gheaţă de la Bâlea Lac.

Accesul în zonă se face, deocamdată, doar cu telecabina, Transfăgărăşanul fiind închis de la Bâlea Cascadă. Un drum dus-întors cu telecabina, până la Bâlea Lac, costă 60 de lei de persoană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata