Mihai Şeitan: Declaraţiile vor putea fi depuse on-line din 25 septembrie

Declaraţiile privind contribuţiile aferente veniturilor din drepturi de autor (DDA) şi alte activităţi independente vor putea fi depuse on-line din 25 septembrie, Ministerul Comunicaţiilor urmând să dezvolte un portal specializat, a anunţat joi, 26 august, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

„Aceste declaraţii vor fi depuse on-line, pe un portal de Internet specializat, din 25 septembrie. În cooperare cu Ministerul Comunicaţiilor vom face acest sistem”, a explicat Şeitan.

Ministrul a subliniat că persoanele care nu au depus aceste declaraţii nu vor fi penalizate până când nu se va regla sistemul şi dacă vor aduce actele într-o perioadă rezonabilă. „Am fost informat că nu sunt cozi la Casa de Pensii, unde avem 20-30 de oameni şi nici la Agenţia de Ocupare, unde erau două-trei persoane azi dimineaţă”, a spus Şeitan.

Ministrul a ţinut să precizeze că declaraţiile se depun o singură dată, urmând ca din celelalte luni să se opereze corectări dacă intervin schimbări la datele personale sau la sumele obţinute. Mihai Şeitan a mai semnalat că, până în prezent, numărul celor care au venit să depună declaraţiile reprezintă 5-10 la sută din numărul total al celor care trebuiau să facă acest lucru.

Numărul de declaraţii pentru drepturi de autor depuse la nivel naţional până în prezent s-a ridicat la 15.634, din care 2.420 în Bucureşti, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu. Cele mai multe declaraţii au fost depuse în judeţele Cluj – 2.709 şi în Timiş – 1.088, în restul judeţelor numărul acestora situându-se sub 1.000.

Citește și
2 Comentarii
  1. Av. Barbu St Delavrancea spune

    Codul fiscal este o lege ce stabileste impozitele nationale si locale, deci OUG 58/2010 nu poate modifica legi organice sau speciale ce stabilesc contributii sociale, precum Legea Pensiilor si Asigurarilor Sociale nr 19/2000 ce precizeaza la art 26 pct c : nu se plateste CAS pe drepturi de autor, nici Legea Sanatatii nr 95/20006 ce arata la art 257 : cel care are carte de munca si d.a. nu plateste CASS. Daca Romania ar fi avut un prim ministru absolvent al unei facultati de drept, nu de horticultura din Cluj, s-ar fi modificat intai aceste legi, apoi codul fiscal, ale carui cerinte in aceste privinte sunt nule. Consultati si un avocat !

  2. altVasile spune

    Am făcut şi eu un mic calcul. De la 36600 de contribuabili s-au colectat 75000 de lei la fondul de şomaj. Rezultă că baza de calcul însumată pentru cei 36600 de contribuabili este 15 000 000 lei. În continuare, dacă aplicăm procentul de 16,5% (10,5% + 5,5% + 0,5%) la baza de calcul însumată, rezultă că totalul contribuţiilor celor care au efectut deja plata este de 2 475 000 lei. În continuare voi asuma două lucruri: 1. numărul total de PFA-uri, persoane plătite pe DDA-uri, convenţii civile este de 500 000 persoane; 2. Cei 36600 care au efectuat deja plata sunt reprezentativi pentru toţi independenţii. Făcând încă un mic calcul rezultă că suma totală a contribuţiilor de încasat de la independenţi se va ridica la cca 33,8 milioane de lei pe lună sau un total de 405 milioane/an, adică mai puţin de 100 milioane de euro. Şi acum vine întreabarea: se merita să te baţi joc de atâţea oameni pentru a colecta o sumă care până la urmă nu prea contează pentru bugetul de stat? Cu excepţia contribuţiei individuale de şomaj, independenţii – cel puţin o bună parte din ei – oricum plăteau şi la sănătate şi la pensii (în baza declaraţiei de asigurare). Ceea ce implică faptul că dacă şi se va colecta ceva în plus, în noua variantă a legii, acel surplus va fi oricum o sumă foarte mică. Eu însă nu cred că se vor colecta cele 33,8 milioane/lună – mulţi îşi vor „reorienta” activitatea spre piaţa neagră – batjocura, umilinţa, timpul şi nervii pierduţi în fiecare lună cu cele 3 drumuri la sănătate, şomaj şi pensii, povara fiscală în plus vor fi stimuli foarte puternici pentru evitarea în totalitate a plăţii contribuţiilor. În plus, riscul de a-ţi fi redefinită activitatea din independentă în dependentă este unul real, iar dobânzile şi penalizările într-un asemenea caz nefericit ar fi cocoşante. Mă aştept ca din ce în ce mai multe persoane să ajungă la concluzia că este mai puţin riscant să activezi la negru decât într-un cadru legal aberant care permite comiterea a tot felul de abuzuri din partea autorităţilor fiscale ale statului. Şi atunci care este miza reala a acestei tevaturi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata