Falşii pensionari pe caz de boală vor fi depensionaţi, iar medicii – daţi în judecată

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, a precizat marti, 13 aprilie, la Râmnicu Vâlcea, în cadrul unui interviu, care vor fi noile proiecte sociale ale Guvernului, ce modificari vor surveni la sistemul de pensii, legea unitară a salarizării şi acordarea concediilor medicale.

.

– Domnule ministru, aşa cum Guvernul Boc a lansat programe gen „Rabla”, „10 case pentru specialişti”, am putea să vorbim şi despre „Un cămin pentru bătrâni în fiecare judeţ”?

– Trebuie să ştiţi că Guvernul are în program pe perioada mandatului un asemenea proiect destul de ambiţios. Şi anume, crearea unei astfel de structuri de sprijin a vârstnicilor în fiecare judeţ. Cum este cel de la Râmnicu Vâlcea, Braşov şi Timişoara mai sunt şi în alte judeţe.

Pe măsură ce timpul avansează, se vor găsi fonduri pentru investiţii, fonduri pentru formarea personalului. În acest sens, avem la dispoziţie fondurile europene pentru resurse umane. Oricum, noi sperăm că până la finalul mandatului o să avem în fiecare judeţ un astfel de centru. Poate în unele judeţe chiar mai multe, în funcţie de presiunea factorului social, fie sunt judeţe mai sărace sau depopulate de persoanele tinere.

Un alt aspect important aici este faptul că avem în vedere pe acest palier să lucrăm în sistemul de parteneriat public-privat. Dar după ce vom elabora o lege-cadru. Şi atunci se pot construi asemenea stabilimente public-privat pentru vârstnici, copii, persoane cu dizabilităţi.

Statul asigură anumite elemente cum ar fi teren, utilităţi şi aşa mai departe, ceilalţi, construcţii cu fondurile lor, o exploatare comună care sigur o să şi coste. Dar va fi pentru toate buzunarele conform pensiilor şi a altor venituri.

.

– Care sunt rezultatele ultimelor discuţii purtate cu cei din domeniul militar privind pensiile speciale?

– În noul proiect al pensiilor, armata, poliţia, serviciile secrete vor fi preluate în acelaşi mod, ca şi ceilalţi, prin contribuţii. Valoare pensiilor va fi calculată funcţie de contribuţia pe care au plătit-o, cum se întâmplă şi la ceilalţi.

Noul sistem integrează toate elementele de acolo. S-a ridicat problema ce se întâmplă cu cei care sunt acum pensionari. Numărul lor nu este foarte mare, în jur de 180.000. Recalcularea se va face la ei până la sfârşitul anului, şase luni o să dureze.

Marea lor majoritate, din simulările pe care le-am făcut până acum, nu o să aibă pierderi sau dacă o să aibă pierderi minore. E un număr limitat care vin din această zonă militarizată care au avut solde substanţiale în ultima parte a activităţii, înainte de a ieşi la pensie. Aceştia vor avea scăderi, dar nu ştiu cât.

Citeste si:  Măsuri pentru intabularea gratuită a terenurilor agricole

.

– Domnule ministru, conform simulărilor dumneavoastră există un anumit prag în medie de la care nu se pot produce modificări la pensiile speciale?

– Noi am făcut simulări. De exemplu, un om care are o pensie de 3.000 de lei se poate aştepta, într-o proporţie foarte mare, să nu îi scadă pensia. Peste acest prag, cu cât te duci mai sus, există posibilitatea să scadă pensia.

.

– Există un termen pentru legea unitară a pensiilor?

– Sper ca în două luni să fie finalizată, iar după elaborarea normelor metodologice, începând cu 1 ianuarie 2011 să intre în aplicare.

.

– Domnule ministru, suntem o ţară cu mulţi pensionaţi pe caz de boală. Se vor modifica criteriile de acordare a acestei indemnizaţii şi, totodată, consultul medical care pune un diagnostic în acest sens?

– Cuvântul clar este că multe pensii de acest tip sunt frauduloase, acesta e cuvântul, clar. Noi avem în momentul acesta în România peste 900.000 de pensii de invaliditate din totalul de 4,7 milioane de pensii. Suntem, după Polonia, a doua ţară cu un asemenea volum, fără a fi legat de situaţia medicală a naţiunii. Este clar că se obţin foarte uşor.

După ce am făcut o serie de analize, verificări pe eşantioane destul de mari, am ajuns la concluzia că o bună parte din aceste pensii sunt obţinute prin bani daţi pe sub masă, prin fraudă, pentru că documentarele medicale sunt ale altor persoane, s-a creat o industrie în acest domeniu.

Noua lege urmăreşte două lucruri – pe de-o parte reface toate aceste criterii, iar medicul de expertiză medicală a asigurărilor să devină pionul responsabil cu trierea, cu trecerea pacientului spre pensia de invaliditate, şi nu doctorul obişnuit.

Pe de altă parte, să facem o reverificare a tuturor pensiilor de invaliditate acordate. Din 900.000, doar 200.000 sunt nerevizuibile, sunt clare, dar 700 000 sunt revizuibile. Măsurile vor fi drastice, mergând până la a depensiona persoanele respective, iar medicii care au acordat aceste pensii să fie penalizaţi, acţionându-i în justiţie.

Citeste si:  Pensiile speciale, plafonate de la 1 iunie?

.

– Vorbind de persoanele cu handicap, mulţi reclamă lipsa acelor facilităţi concrete, rampe de acces, de exemplu, la diferite instituţii, firme, lipsă ce poate duce chiar la imposibilitatea de a se angaja undeva.

– Există o lege. Din păcate, nu se respectă. Deşi sunt instituţii publice care se respectă şi au aceste rampe de acces, foarte multe însă nu. Pentru firme private există facilităţi, dar pe parte fiscală atunci când vor să angajeze persoane cu handicap. Nu sunt delimitări precise. Suntem într-o analiză a legislaţiei persoanelor cu handicap şi vom căuta soluţii pentru a limpezi şi a delimita clar criterii, facilităţi, subvenţii.

.

– Despre legea unitară a salarizării, ce ne puteţi spune domnule ministru?

– Legea salarizării ea însăşi prevede următorul lucru. Ea s-a aplicat de la 1 ianuarie numai pentru echilibru între salariu şi sporuri – 70 cu 30.

Grilele de salarizare de la 1 la 12 care sunt prevăzute de lege nu se aplică în acest an. În 2010, un comitet interministerial, împreună cu sindicatele şi cu nişte experţi în domeniu şi din ţară şi din afară refac aceste grile, vor să simplifice numărul de ocupaţii, care sunt în jur de 2.000 încadrate către 800, pentru că se creează un foarte greu acces la aceste grile ca să poţi să le aplici.

În septembrie, sper să avem finalizată o nouă lege care reface grilele în urma unei noi negocieri şi înţelegeri cu partenerii sociali care nu erau de acord cu aşezarea pe grilă a anumitor categorii profesionale. Iar de la 1 ianuarie 2011 să intre în vigoare noua grilă.

Astfel, persoanele vor fi aşezate la poziţia lor, dar salariile nu coincid. Şi atunci, cei care au salarii sub grilă vor fi crescuţi, până în 2015 să ajungă la nivelul grilei, iar cei care au salarii peste grilă vor fi îngheţaţi pentru ca grila să ajungă la ei.

.

– Domnule ministru, în eventualitatea unei remanieri guvernamentale, consideraţi că sunt motive să fiţi printre miniştrii înlocuiţi?

– Eu nu am auzit de o viitoare remaniere guvernamentală. A fost doar o discuţie în presă la un moment dat, cu multe luni în urmă. Eu vreau să fac un sistem bun, dar dacă cineva consideră că nu sunt bun, pot să plec. Nu m-ar supăra, pot să plec.

.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata