Mihai Stoica – eliberat condiţionat; decizia este definitivă

Tribunalul Ilfov a decis luni, 15 februarie, eliberarea condiţionată a lui Mihai Stoica, fost manager al clubului Steaua, care executa la Penitenciarul Jilava o condamnare primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Tribunalul Ilfov a respins o contestaţie a DNA și a menţinut decizia de eliberare dată de Judecătoria sectorului 4 la începutul lunii ianuarie.

La începutul procesului de luni, procurorul de ședinţă a arătat că lui Mihai Stoica i s-au scăzut 214 zile din condamnare, dintre care 120 de zile pentru cele patru cărţi scrise în detenţie. În opinia DNA, nu s-a făcut niciun demers pentru a se verifica dacă acele lucrări au un caracter știinţific sau dacă au fost scrise de Mihai Stoica.

În continuare, Mihai Stoica a fost chestionat de judecătorul Mihai Radu Roman să dea detalii în legătură cu modul în care a scris cele patru cărţi.

Fostul manager al Stelei a explicat că a avut preocupări legate de fenomenul fotbalului, nu numai prin natura funcţiei pe care a avut-o, dar și prin faptul că a fost colaborator la trei publicaţii, inclusiv la Gazeta Sporturilor. De asemenea, a colaborat cu două televiziuni timp de 6 ani, în calitate de expert în domeniul fotbalului european.

„Eu am scris lucrările. Am abordat subiecte în premieră, nu există vreun alt autor și chiar consider că sunt lucrări știinţifice, iar editura unde am publicat este acreditată de Colegiu Naţional de Cercetare Știinţifică. Am atașat la dosar și diploma de studii. Nu am fost un student oarecare, am promovat examenul de admitere cu cea mai mare medie din ţară pentru facultăţi de profil. Sunt un om care a studiat toată viaţa, chiar dacă imaginea a fost alta, din cauza mea. (…) Domnule președinte, promit că, dacă voi fi eliberat condiţionat, voi respecta prevederile pedepsei complementare și mai am mult de oferit societăţii în care vreau să mă întorc”, i-a spus Mihai Stoica judecătorului.

El a adăugat că a dat dovezi de îndreptare în penitenciar, prin faptul că încă din prima zi de detenţie a fost repartizat să muncească și și-a luat în serios atribuţiile încredinţate.

În legătură cu cărţile scrise în detenţie, Mihai Stoica a arătat că sunt foarte multe exemple de lucrări care au fost redactate în timp foarte scurt, dar nu e și cazul lui, deoarece a elaborat o carte în 3 sau 6 luni.

La o întrebare pusă de judecător, Mihai Stoica a avut probleme în a-și aminti numele celor patru cărţi, însă i-a spus magistratului că l-a luat ca exemplu pe Mircea Eliade, și anume și-a redus perioada de somn ca să aibă mai mult timp la dispoziţie.

Mihai Stoica a primit în decembrie 2015 aviz favorabil din partea unei comisii de la Penitenciarul Jilava pentru a fi eliberat condiţionat, după ce a executat un an și nouă luni din condamnarea de 3 ani și 6 luni.

Pe 4 martie 2014, judecătorii Curţii de Apel București au decis condamnarea la închisoare cu executare a celor opt oameni din fotbal inculpaţi în dosarul transferurilor.

Astfel, George Copos, fostul acţionar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua, la 3 ani și 6 luni de detenţie, Cristian Borcea, fost acţionar al FC Dinamo — 6 ani și 4 luni, Ioan Becali — 6 ani și 4 luni, Victor Becali — 4 ani și 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost președinte al clubului Gloria Bistriţa, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în același dosar, Gheorghe Popescu — 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Neţoiu — 3 ani și 4 luni de detenţie cu executare.

Potrivit DNA, faptele săvârșite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind „spălaţi” prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistriţa și Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 — 2005. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata