Mihai Tănăsescu: Nu este sigură data la care Boardul FMI va discuta raportul despre România

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat că nu este sigură data la care Boardul FMI va lua în discuţie raportul de evaluare a modului în care România şi-a îndeplinit obiectivele din Acordul Stand-By.

„Există posibilitatea ca Boardul FMI să discute miercuri raportul despre România, dar este numai o posibilitate, pentru că există nişte reguli care stabilesc modul în care trebuie să circule documentele în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Pentru a putea prinde reuniunea de miercuri a Board-ului, unde avem rezervată o poziţie, trebuie ca toate aceste cerinţe să fie respectate, ceea ce va fi foarte complicat, dar vom încerca să facem tot ceea ce este posibil”, a spus Tănăsescu.

Potrivit fostului ministru de Finanţe, în cazul în care circuitul documentelor pe la patru – cinci departamente ale FMI va dura mai mult de două zile, se va ajunge în luna iulie, când Fondul are de discutat situaţia din 60 de ţări, iar prima poziţie disponibilă pentru România va fi, în acest caz, stabilită în prima decadă a lunii iulie.

Eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul acordat de FMI României, în valoare de 850 de milioane de euro, va fi amânată, deoarece board-ul FMI nu va mai discuta luni îndeplinirea de către ţara noastră a obiectivelor economice pe care România şi le-a asumat prin Scrisoarea de Intenţie, informează un comunicat postat pe site-ul instituţiei financiare internaţionale.

După ce Curtea Constituţională a declarat vineri, 25 iunie, neconstituţionale unele prevederi din pachetul de măsuri de austeritate, guvernul a decis, sâmbătă, majorarea TVA cu cinci la sută, de la 19 la sută la 24 la sută, în scopul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB.

Până în prezent, România a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata