Mihail Dumitru: Fermierii români vor beneficia de şase scheme de ajutor de stat

Fermierii români vor beneficia în acest an de numai şase scheme de ajutor de stat, deşi iniţial au fost pregătite 13 forme de sprijin, a declarat luni, 14 iunie, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

„Deşi am pregătit 13 forme de sprijin, din cauza restricţiilor bugetare nu ne putem permite decât şase scheme de ajutor în acest an. Vom lua angajamente în trimestrul patru 2010 pe aceste scheme de sprijin, dar le vom plăti doar în 2011, pentru că în bugetul din acest an nu mai avem fonduri decât pentru rambursările la motorină”, a precizat Dumitru.

Cele şase forme de sprijin sunt:

  • acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură,
  • sprijin pentru bunăstarea animalelor în sectoarele de porc şi pasăre,
  • plata primelor de asigurare,
  • ajutor pentru ecarisaj şi
  • creditul de producţie cu dobândă subvenţionată.

„Suma totală alocată pentru subvenţii în bugetul MADR din 2011 se ridică la 1,9 miliarde de lei. Este o sumă similară cu ceea ce am plătit în acest an în contul restanţelor din 2009″, a explicat ministrul Agriculturii.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că sindicaliştii din agricultură au afirmat, recent, că în acest an toate formele de sprijin pentru sectorul agricol au fost diminuate sau eliminate.

„Nu am auzit nici un fermier care să spună că există totuşi o formă de ajutor în vigoare. E adevărat că acciza la motorina a intrat doar în 27 mai, dar dacă se mai adaugă faptul că în România nu se plăteşte impozit pe teren sau se plăteşte doar unul modic, acesta poate fi considerat tot o formă de ajutor de stat.

Pot menţiona aici planul de criză al preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care se referă la amânarea la plată a impozitelor. Dacă le adunăm şi noi pe toate, cred că putem suplini, în mare măsură, faptul că nu putem da anul acesta plăţi suplimentare la producţia vegetală.

Eu sunt un ministru pus să împartă bani foarte puţini, iar soluţia mea a fost să împart cu prioritate în sectoarele unde nu mai dăm nimic şi unde avem nevoie, respectiv în sectorul animal. Eu am discutat cu fermierii care este situaţia şi încercăm să acoperim cu resursele bugetare disponibile nevoile în sectoarele cele mai afectate de criză. Dacă prin demisia ministrului Agriculturii s-ar rezolva problema agriculturii româneşti, cred că ar fi cea mai uşoară soluţie”, a subliniat Dumitru.

Ministrul Agriculturii a menţionat că deseori se face referire la faptul că nu se mai dau ajutoare, deşi în agricultura României chiar şi în situaţii de criză au fost alocate anual trei miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale.

„Nimeni nu ia în considerare câţi bani alocăm pentru investiţii. Noi avem angajamente financiare anuale, prin PNDR, de două miliarde de euro numai din fondurile europene pe dezvoltare rurală, alte 732 de milioane de euro pentru plăţile pe suprafaţă din FEGA şi încă 500 de milioane de euro din fonduri naţionale.

Nu ştiu dacă e mult sau puţin o sumă de 3,2 miliarde de euro, iar în săptămânile următoare se vor semna contracte de un miliard de euro pe măsurile 322 ‘Renovarea şi dezvoltarea satelor’, 312 ‘Crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi’ şi 313 ‘Încurajarea activităţilor turistice’ „, a adăugat şeful de la Agricultură.

Potrivit sursei citate, plăţile pe suprafaţă aferente anului 2009 din fondurile europene vor fi finalizate la termenul stabilit de Comisia Europeană – 30 iunie 2010, acestea fiind realizate, în prezent, în proporţie de 90 la sută.

De asemenea, Dumitru a anunţat că intenţionează să acorde din toamnă un avans de 70 la sută din SAPS 2010 şi un avans pe zonele defavorizate şi agromediu pentru a asigura un flux de numerar fermierilor.

„De asemenea, am decis să păstrăm plăţile complementare din bugetul naţional la ovine şi caprine, iar la bovine vom modifica forma de anul trecut cu o altă schemă de sprijin spartă pe două componente: pe lapte şi pe carne. Nu va fi de nivelul celei de anul trecut, dar ajutorul nu va fi eliminat. Nici un guvern nu îşi poate permite să taie pensiile oamenilor şi să continue să dea acelaşi nivel de subvenţii la fermieri”, a spus Dumitru.

Sectorul vegetal va fi subvenţionat în 2010 doar prin plăţile pe suprafaţă acordate din fondurile europene, în valoare de 80,36 euro/hectar, completarea din bugetul naţional acordată din 2007 fiind eliminată pentru perioada 2010 – 2013. Iniţial, a fost prevăzut un sprijin de 166 de euro pe hectar, din care 80 de euro de la UE şi diferenţa din bugetul naţional.

Reprezentanţii Federaţiei Agrostar i-au cerut recent preşedintelui Comisiei pentru agricultură din Senat, Petre Daea, interpelarea ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, cu privire la situaţia fără precedent în care au ajuns agricultorii.

„Trecem printr-un moment de răscruce, având în vedere că, din acest an, toate formele de sprijin pentru sectorul agricol au fost diminuate sau eliminate. Mi se pare o formă de sadism la adresa agricultorilor.

Trebuie să le spunem celor care guvernează că a venit momentul să plece acasă, că nu mai avem nevoie de ei. Este obligaţia noastră să blocăm acest dezastru, care afectează securitatea alimentară a ţării”, a declarat preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

El a adăugat că, în ultimii 20 de ani, guvernanţii nu au fost capabili să pună la punct strategii coerente, viabile pentru sectorul agricol, ci doar pentru grupurile de interese pe care le-au reprezentat, iar din această cauză România a ajuns să importe peste 70 la sută din produsele agroalimentare şi să creeze locuri de muncă în ţările de unde este adusă marfa.

Citește și
1 Comentariu
  1. mari spune

    NU MAI INTELEGEM NIMIC ODATA SE DAU BANII ODATA NU SE MAI DAU SPRE SA PRIMIM SUBVENTIILE RTESTANTE LA SAPS PE ANUL TRCUT SI SA FACETI ANUNTURI CLARE CA SPUNETI CA APIA A REPARTIZAT BANII DAR UITATI CA TARANII AU SI EI NEVOILE LOR NOI CHIAR AVEM NEVOIE DE BANII ACESTIA NU NE INCALZESC COMUNICATELE DE LA APIA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata