Miliardarii asiatici, mai bogaţi decât cei europeni

Miliardarii asiatici i-au depăşit pentru prima dată pe omologii lor europeni în ceea ce priveşte activele, datorită creşterii averilor chinezilor şi indienilor, potrivit unui studiu efectuat de cabinetele Merrill Lynch Global Wealth Management şi Capgemini.

 

La nivel mondial, în 2009, după recesiunea care a afectat lumea întreagă, erau 10 milioane de persoane care deţineau active de peste un milion de dolari.

Cea mai mare concentraţie de astfel de multimilionari se află în Statele Unite, Japonia şi Germania. Dintre ei, 3 milioane trăiesc în regiunea Asia-Pacific şi pentru prima dată sunt în umăr la fel de mare ca cel al omologilor lor europeni. Averile lor au crescut în 2009 cu 30,9%, la 9.700 miliarde de dolari, depăşind cele 9.500 miliarde de dolari deţinute de cei mai bogaţi europeni.

Creşterea valorii activelor a fost mai mare în Asia decât în Europa, datorită puternicei creşteri economice şi a bunei evoluţii a pieţelor bursiere, potrivit studiului.

‘Hong Kong şi India au înregistrat cea mai mare creştere din zona Asia-Pacific, după o puternică scădere a populaţiei lor de milionari în 2008′, arată studiul.

Pierderile înregistrate în 2008 au fost compensate aproape în totalitate, iar nivelul activelor se apropie de cel din 2007, de dinainte de declanşarea crizei.

‘Pieţele emergente, mai ales India şi China, precum şi Brazilia, au stimulat relansarea şi vor continua să facă acest lucru’, a arătat Bertrant Lavayssiere, director general la Capgemini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata