Minea (Romalimenta): Efectele reducerii TVA se vor menţine pe termen lung, chiar dacă nu în aceeaşi proporţie

Efectele reducerii TVA la alimente se vor menține pe termen lung, chiar dacă nu în aceeași proporție, consideră președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, Sorin Minea.

„De la 1 iunie prețul scade real prin reducerea TVA la 9% la orice fel de produs alimentar, nu numai la carne, lapte sau fructe. Până și semințele sunt prinse, alunele, dulciurile, tot, cu excepția băuturilor alcoolice.(…) În primele zile după reducerea TVA se va vedea o scădere a prețurilor de 15%, dar pentru că toate cresc în România există posibilitatea ca din cele 15 procente să se piardă, până la sfârșitul anului, cel mult 5%, și sunt darnic. Eu mă gândesc însă la 3%. Va rămâne însă o scădere de prețuri de cel puțin 10%”, a spus Sorin Minea, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii cu reprezentanții producătorilor, procesatorilor și retailerilor din industria alimentară.

Șeful Romalimenta a explicat că retailerii nu vor înregistra aceste efecte după reducerea TVA, însă pe partea de producție vor fi pierderi deoarece au crescut salariile, dar și tarifele la energie.

De asemenea, acesta a explicat că producătorii nu vor putea crește brusc prețurile, dar există pericolul ca unii să înceapă să crească de pe acum prețurile „în speranța că îl vor scădea atunci”.

„O astfel de măsură este foarte puțin probabilă pentru că pe o piață în care consumul este în scădere o asemenea strategie este extrem de riscantă putând duce la excluderea acestora de pe piață. De opt ani luptăm pentru această lege și explicăm că o vom respecta. Nu numai că o vom respecta, noi cei care luptăm, dar vom avea grijă să îi facem și pe ceilalți să o respecte, inclusiv prin reclamații la ANAF, pentru că vreau ca această măsură să rămână, dar și să reziste pe piață cei corecți”, a spus Sorin Minea.

Președintele Romalimenta a mai precizat că pentru aplicarea măsurii de reducere a TVA s-a ales folosirea codului CAEN din 6 cifre pentru că este mai complet, în detrimentul celui cu 4 cifre. Măsura de reducere a TVA se va aplica inclusiv la furajele pentru animale, care sunt considerate inputuri, dar și pentru produsele de import. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata