Ministerul Mediului va acorda aviz barajelor de la Roşia Montană

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri, 4 iunie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Justiţia a avut dreptate în cazul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), iar ministerul va acorda avizul intermediar pentru cele două baraje.

‘În acest aviz e vorba de două baraje, care sunt acolo. Au cerut aviz pentru aceste baraje, este un aviz intermediar care se dă în cazul tuturor barajelor indiferent de investiţie. Deci nu este un aviz final, este unul intermediar, care într-adevăr nu a fost semnat la vremea respectivă şi Justiţia are dreptate.

Deci trebuia să dea ministerul acest aviz intermediar. O să-l dăm, dar asta nu înseamnă că ei nu trebuie să meargă mai departe la Apele Române. De acolo vor primi avizul final şi nu au dreptul să vină cu niciun fel de investiţie până când nu vor parcurge tot procesul care înseamnă reluarea, pe baza certificatului de urbanism predat în urmă cu două săptămâni – pe baza analizei acestui certificat de urbanism – a tuturor procedurilor, care înseamnă studiu de impact luat de la zero, cu toate prevederile legislative. Eu nu o să fac altceva decât ce am făcut şi până acum, să respect legislaţia în vigoare’, a subliniat Borbely.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a obligat Ministerul Mediului şi Pădurilor să acorde Companiei româno-canadiene Roşia Montană Gold Corporation autorizaţia de mediu, necesară începerii investiţiei.

Autorizaţia de mediu eliberată iniţial a fost retrasă în urmă cu trei ani, instanţa considerând nelegală anularea documentului.

ÎCCJ a obligat Ministerul Mediului să elibereze autorizaţia de mediu pentru construirea digului decantorului şi a iazului de depozitare a nămolului cianurat.

Citește și
7 Comentarii
 1. politica pasilor marunti spune

  Te speli pe maini, Borbely-bacs? De cand Inalta Curte de Casatie si Justitie se pricepe la baraje, de-ti ordona sa aprobi barajele? Si de cand legislatia e respectata, cand intai aprobi baraje de 85 metri din STERIL, care trebuie sa reziste la 100 milioane metri cubi solutie de cianuri, si abia apoi se solicita aviz de mediu? Nu ti se pare ca s-a inversat ordinea? Seamana mai degraba a coruptie, fuga de raspundere si incalcarea legislatiei, ca sa nu mai vorbim de politica pasilor marunti pt realizarea cu sila a acestui proiect catastrofal pt generatiile viitoare si pagubos economic, ca toate privatizarile oneroase de pana acum.

 2. doru spune

  Foarte bine! Ar trebui acordate cat mai repede toate avizele necesare deoarece Romania are acum mare nevoie de o astfel de investitie. Sa nu mai zic ca in aceasta perioada investitorii straini nici nu mai calca pe aici..

 3. GreenSoldier spune

  @doru inainte sa scri ceva fa macar efortul de a-ti folosi cei 2 neuroni, statul primeste 2% adica niste faramituri de consolare, iar ranile care vor ramane dupa ce mortii pleaca nu vor fi vindecate nici peste 10 generatii.

 4. Bogdan Neagota spune

  Acordarea avizului de mediu pentru baraje e o gafa politica care, daca am trai intr-o societate civila normala, ar trebui sa aiba repercusiuni grave asupra UDMR. Cat despre cei doi membri marcanti ai PDL, Radu Berceanu si Adriean Videanu, se stie ca sunt cumparati si pentru viata asta si pentru cea viitoare de catre Gabriel Resources/Gold Corporation. In conditiile in care oamenii politici din Romania, indiferent de etnie, sunt de vanzare si au un pret, singura speranta e reactia populatiei. Ma intreb ce gandesc locuitorii Abrudului, care vor trebui sa traiasca urmatorii zeci de ani si mai mult cu amenintarea unui lac cu decantari de cianuri de cca. 90 ha, de care ii va desparti doar un baraj situat la vreo 8 km!… Daca nici ei nu reactioneaza si nici satele din zona, acesta va fi inceputul sfarsitului.

 5. orma spune

  Cred ca e nevoie de desecretizarea urgenta a contractului cu Gold Corporation, semnat de Radu Berceanu in 1997, in calitate de ministru al industriei. Si de supunerea acestui proiect la o discutie publica intre guvernanti si populatie. Pentru ca ceea ce se semneaza azi va avea urmari incalculabile pentru generatiile urmatoare.
  Vrem transparenta, suntem satui de campania de intoxicare a opiniei publice, inceputa de Gold Corporation in urma cu mai bine de 10 ani si derulata pe toate fronturile mass-media: ziare, TVR (reclamele despre viitorul paradiasc al Rosiei sustinute de vocea persuasiva a lui Florian Pittis) s.a.m.d.!
  De ce atata secret in jurul acestui contract? Intrebare retorica, al carei raspuns e redundant: cei care l-au semnat si promovat au tot interesul ca lucrurile sa ramana ascunse! Sper numai ca adevarul sa nu iasa la iveala cand va fi prea tarziu ca sa putem opri catastrofa de la Rosia Montana…

 6. ionut spune

  Ma bucur sa aud o astfel de veste! Era si timpul ca cei de la RMGC sa primeasca avizul favorabil. Doar ONGurile au facut ca acest proiect sa intarzie atat de mult timp. Si pentru ce? Pentru ca economia romaneasca sa roamana in epoca de piatra?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata