Ministerul Muncii controlează acordarea venitului minim garantat

Ministerul Muncii desfăşoară controale în teritoriu pentru acordarea venitului minim garantat doar persoanelor care se încadrează în condiţiile de primire a acestui ajutor social, a declarat luni, 7 iunie, prim-ministrul Emil Boc, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

„Din nefericire, în ultimii 20 de ani s-a utilizat acest instrument pentru a se da ajutoare şi celor care aveau Mercedes-uri şi vile şi celor care trăiau de pe o zi pe alta. Acest venit minim garantat trebuie restrâns şi deja Ministerul Muncii desfăşoară controale în teritoriu astfel încât cei care nu merită să nu beneficieze de venitul minim garantat, iar cei cu adevărat în nevoie să aibă sprijinul statului într-o asemenea situaţie”, a spus Boc.

El a subliniat că, în urma măsurilor de reducere a cheltuielilor publice pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, venitul minim garantat nu va fi afectat.

Astfel, statul plăteşte pentru un beneficiar al venitului minim garantat diferenţa de bani până la atingerea sumei de 125 de lei, sumele crescând până la 462 de lei pe lună pentru familiile cu cel puţin cinci membri.

De asemenea, în urma măsurilor guvernamentale nu vor fi afectate salariul minim de 600 de lei pe lună şi pensia minimă garantată de 350 de lei, pentru aceasta din urmă insistând mai ales reprezentanţii UDMR din Guvern.

„Mulţumesc colegilor mei din coaliţia care susţine guvernul pentru modul în care am discutat în această perioadă de timp astfel încât să găsim soluţii ca aceste categorii ale pensionarilor, care au cele mai mici venituri, ca să fie ajutaţi în această perioadă dificilă”, a spus Boc.

Alte prestaţii sociale care nu vor fi afectate sunt:

  • alocaţia de stat pentru copii,
  • alocaţia de stat pentru copiii cu handicap şi
  • toate indemnizaţiile de creştere a copiilor cu handicap,
  • alocaţia complementară,
  • alocaţia pentru copiii din familii monoparentale,
  • alocaţia de plasament.

Nu sunt afectate nici bursele pentru studenţi, pentru doctoranzi, pentru elevii de liceu, auditorii de justiţie şi nici renta viageră acordată sportivilor de performanţă, a menţionat premierul.

Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru două legi, care prevăd reducerea cu 15% a pensiilor, diminuarea cu 25% a saalriilor din sectorul bugetar, precum şi recalcularea pensiilor speciale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata