Pilonul zero al pensiilor: se coace o nouă „gogoaşă” electorală?

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) sutine ca lucreaza la un proiect de lege care ar urma sa asigure venituri la batrânete si persoanelor care nu au contribuit niciodata la bugetul asigurarilor sociale.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, este vorba de o pensie sociala care va fi platita de stat dupa introducerea unui, asa-numit, Pilon zero al pensiilor. “Într-o tara ca România, exista inca femei care sunt casnice si care nu mai au soti, n-au nici dreptul la pensie de urmas si n-au venituri sau vin din zona agricola.

Atunci s-a pus problema sa gasim o solutie in care sa cream, un asa-numit, Pilon zero, o pensie sociala care a fost inceputa, de altfel, cu cei 350 de lei care ii acoperim acum”, a declarat, joi, pentru un post de radio, Mihai Seitan. Acesta a precizat ca acest tip de pensie sociala va fi acoperita din bugetul de stat si se va extinde, nu numai la pensionarii cu pensii foarte mici, ci si la batrânii peste o anumita vârsta.

“Pensia sociala va fi acoperita din bugetul de stat si se va extinde nu numai la pensionarii cu pensii foarte mici ci si la batrânii peste o anumita vârsta care n-au alt venit, n-au contribuit, sunt in vârsta, iar acum au dreptul la un ajutor minim garantat. Multi nu se duc sa-l ia, dar daca vor sa-l ia, in fiecare an trebuie sa faca dovada ca au sau nu au venituri. Ori de la o vârsta inaintata, sa luam un exemplu, 65-70 de ani, nu mai trebuie bagati intr-un sistem de genul acesta de verificari”, a precizat Mihai Seitan.

Citește și
1 Comentariu
  1. tudor spune

    Laudabila idee. Insa sunt necesare unele restrictionari altfel vor exista oameni care de la nastere (alocatia ptr. copii) la maturitate,(ajutor social) si pana la moarte,(pensia propusa de pilonul O) au fost intretinuti de societate
    Se poate la urma urmei sa se propuna(de catre cineva in scop electoral) instituirea in locul acestor alocatii financiare, a unei alocatii unice (pensie) platibila de la nastere pana la moarte pentru persoanele care nu vor sa fie incadrate in nunca si sa plateasca contributii la sistemul de pensii, sanatate precum si impozite. Cine lanseaza asemenea idei sau mai ales concepe proiecte legislative de asemenea natura trebuie sa le analizeze urmarile pe termen lung precum si posibilitatile financiare ale populatiei incadrate in munca de a sustine financiar aceste idei (laudabile) Daca am avea resurse naturale imense,(de petrol de ex.) atunci da, pilonul „0” ar avea asigurate fondurile fara probleme.Dar nu avem mai nimic. In aceasta situatie guvernantii ar trebuie sa sprijine sau sa asigure incadrarea populatiei in munca nu sa o incurajeze sa astepte alocatiile sociale si „pilonul 0”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata