Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie împotriva virusului West Nile

Ministerul Sănătăţii (MS) a recomandat luni (30 august 2010) populaţiei să ia măsuri de protecţie împotriva infectării cu virusul West Nile.

Printre aceste măsuri se numără evitarea expunerii la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor chimice repelente împotriva ţânţarilor, împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă şi asigurarea desecării băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, precum şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută.

Potrivit reprezentanţilor MS, infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte grave în cazul persoanelor predispuse la îmbolnăviri, având alte boli asociate (copiii trec de regulă neobservaţi peste infectarea cu acest virus).
În cazul în care prezintă semne de boală – febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare sau alte situaţii care să vină în 3-7 zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar, persoana trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea supravegherii la nivelul tuturor eşaloanelor de asistenţă medicală a tuturor situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibile cu infecţia West Nile.
MS a solicitat din partea sistemului naţional de supraveghere epidemiologică intensificarea unor activităţi de depistare diagnostic şi diminuarea riscului pentru apariţia unor cazuri în România.

Conducerea MS a anunţat sistemul european de alertă EWRS. Un număr de şapte cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile au fost confirmate în România, dintre acestea două soldându-se cu deces, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla. Potrivit Ministerului Sănătăţii, alte trei cazuri sunt în curs de confirmare.

Cele două persoane care au decedat proveneau din Bucureşti (în vârstă de 75 de ani) şi din Constanţa, comuna dobrogeană Băneasa (în vârstă de 79 de ani), a precizat demnitarul. Decesele au survenit în zilele de 19 şi, respectiv, 22 august, după o perioadă de terapie atât din cauza vârstei înaintate, cât şi a unor probleme de sănătate. Conform lui Cseke Atilla, cele şapte cazuri au fost confirmate dintr-un număr de 80 de suspecţi. Cele şapte cazuri provin din judeţele Galaţi, Teleorman, Dolj, Constanţa, Mureş, Sibiu şi din Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata