Ministru: Trupele ucrainene se retrag din orașul Zolote din estul ţării

Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a declarat că retragerea planificată a trupelor din estul orașului Zolote va începe marți, aceasta fiind o măsură de consolidare a încrederii înaintea negocierilor de pace care care speră să aibă loc la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit Reuters.

„Dezlegarea trupelor din Zolote are loc chiar acum. Începem azi”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, jurnaliștilor în Mariupol, relatează un corespondent Ukrinform.

El a adăugat că dezangajarea trebuie verificată și confirmată de Misiunea OSCE de Monitorizare a conflictului din Ucraina, care va informa partenerii internaționali despre proces.

„Le-am acordat timp observatorilor OSCE să se pregătească. S-a convenit cu ei că ar trebui să se pregătească, să aducă mai multe echipe de patrulare, să instaleze camere video pentru a vedea procesul de dezangajare, să ne verifice și să ne informeze pe noi, Rusia, Germania și Franța că dezangajarea s-a finalizat”, a spus ministrul.

Potrivit lui Pristaiko, partea ucraineană nu intervine în procesul de control al misiunii OSCE asupra dezangajării trupelor, deoarece dorește ca procesul să fie „absolut imparțial și transparent”.

Procesul de retragere este controlat, nu abandonăm zona gri și ne vom putea întoarce întrucât dezangajarea nu este atât de este la o distanţă aşa mare, a subliniat ministrul ucrainean.

Trupele ucrainene au luptat împotriva rebelilor susținuți de ruși în regiunea Donbass din estul Ucrainei, într-un conflict care a ucis peste 13.000 de oameni.

Ambele părți au convenit retrageri în grupuri mici ale trupelor în anumite zone, dar acestea au fost perturbate prin încălcarea încetării focului.

Ucraina speră că discuțiile dintre liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei în așa-numitul „format Normandia” vor ajuta la o încetare a focului de durată pentru regiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata