Ministrul Agriculturii: Arenda de la Giurgiu este legală; ADS a câştigat toate procesele cu Grivco

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Rășinari (județul Sibiu), că cele 2.600 de hectare de teren din județul Giurgiu sunt arendate de o societate, în urma unei licitații, nu de președintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu.

Întrebat dacă Dan Voiculescu sau o firmă a sa a arendat cele 2.600 de hectare de la Giurgiu, legal, ministrul Constantin a răspuns: „Din câte știu, persoana fizică, Dan Voiculescu, nu are arendă. (…) Repet. Nu știu toate societățile.”

Referitor la situația juridică actuală a celor 2.600 de hectare din Giurgiu, ministrul Constantin spune că, „sunt arendate către acea societate, în urma unei proceduri de licitație.”

Ministrul Agriculturii susține că cele 2.600 de hectare din Giurgiu au fost arendate legal de o firmă, în condițiile în care o altă firmă aparținând lui Dan Voiculescu are o datorie de 1,6 milioane de lei la Agenția Domeniilor Statului (ADS), pe care va trebui să o plătească, după terminarea litigiilor.

„Vreau să fac o mențiune. Societatea care a arendat acest teren, a făcut-o în condiții perfect legale. Mai mult decât atât, legea spune și, lucru care s-a și întâmplat, că trebuie plătită arenda în avans pe un an de zile. Arenda pe acea suprafață a însemnat undeva un milion șase sute de mii de lei, bani care au fost plătiți în momentul în care s-a realizat procesul verbal de predare-primire”, a precizat ministrul Constantin.

Acesta a explicat că o altă societate comercială, nu cea de la Giurgiu, se află în proces cu ADS și că îl va pierde. Societatea care a arendat 2.600 de hectare la Giurgiu „nu are datorii”, a arătat ministrul Constantin.

„Altă societate are datorii la ADS și în momentul în care va pierde procesele, pentru că le va pierde, până în momentul de față, un lucru care iarăși neadevărat care s-a spus, să s-a renunțat la procese, că s-au pierdut procesele. Nu. ADS-ul a câștigat toate procesele cu societatea Grivco și pe fond și la Curtea de Apel. Există ultima cale la care au apelat, și anume Înalta Curte. În momentul în care se va pronunța și Înalta Curte, cu siguranță vor trebui să plătească acele sume către ADS”, spune ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a explicat că există un raport publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, unde spune că licitația a fost legală la Giurgiu și terenurile de acolo s-au licitat pentru arendă, nu s-au concesionat.

„(…) contrar la ceea ce s-a spus public, a fost o procedură de licitație neschimbată din anul 2001, nu a fost atribuire directă, ci licitație la care au putut participa mai multe societăți și lucrurile, din acest punct de vedere, s-au realizat în mod corect. S-a realizat acolo o arendă, o procedură de arendă și nu de concesiune așa cum fals s-a spus. Diferența este fundamentală, pentru că procesul de concesiune înseamnă acordarea acestor suprafețe pe 20 de ani, arenda se poate întrerupe și mâine. Despre asta e vorba. Dar acolo cred că au fost cu totul alte interese, care probabil vor ieși la suprafață în perioada imediat următoare. De ce s-a declanșat această dezbatere publică și în folosul cui s-a declanșat această dezbatere publică, e un lucru care va ieși cât mai repede la suprafață”, crede ministrul Constantin.

Întrebat din ce motiv celelalte firme interesate de terenurile de la Giurgiu nu au fost chemate la negociere, ministrul Constantin a precizat: „Au fost doi fermieri care au solicitat concesiunea și vă spuneam mai devreme, eu cred că sunt anumite persoane care nu doresc să se spună adevărul. Acele persoane au cerut concesiune pe 20 de ani. În mandatul meu nu s-a realizat niciun proces de concesiune, nici măcar un metru de pământ nu a fost concesionat în mandatul meu pe 20 de ani, ci s-au realizat numai proceduri de arendă, care repet, se pot întrerupe și mâine.”

Ministrul Constantin a mai adăugat că nu poate analiza toate contractele de concesiune, pentru că nu are bani pentru firmele de avocatură care ar trebui angajate.

„Eu am încercat încă din anul 2012, să luăm și să analizăm toate contractele de concesiune. Lucrul acesta presupune însă fonduri foarte mari, care trebuie alocate pentru societățile de avocatură. Nu am renunțat la acest demers și le vom analiza în perioada următoare, pe măsură ce vor exista acele fonduri. Repet, în mandatul meu nu s-a realizat nicio concesiune pe 49 sau 20 de ani. Sunt concesiuni care vin din trecut. S-au realizat foarte multe concesiuni și în perioada 2005 — 2008 și în perioada 2010 — 2013, lucruri de care vom discuta în perioada următoare. În momentul de față, ADS-ul nu mai este în subordinea Ministerului Agriculturii, de câteva luni de zile, odată cu aprobarea Legii privind liberalizarea pieței funciare, este o agenție care se află în directa subordonare a Cancelariei Primului-Ministru”, a concluzionat ministrul Agricultorii.

Acesta a discutat joi, la Rășinari (județul Sibiu), cu mai mulți fermieri.

Luni, la ședința Comitetului Executiv Național al Partidului Mișcarea Populară, președintele partidului, Elena Udrea, a anunța că PMP va face marți o plângere penală împotriva Agenției Domeniilor Statului (ADS) și a unei firme controlate de președintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

„Un subiect discutat astăzi a fost plângerea penală pe care PMP o face ADS-ului și firmei controlate de domnul Voiculescu. Prin această firmă, domnul Voiculescu a obținut de la ADS, deci de la stat, 2.600 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate în condițiile în care nu avea acest drept legal”, a spus Udrea.

Tot luni, premierul Victor Ponta a declarat că a cerut o informare din partea Ministerului Agriculturii și a ADS legată de concesionarea terenului din Giurgiu de către o presupusă firmă lui Dan Voiculescu, precizând că „nu există nicio problemă de legalitate”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata