Ministrul Agriculturii susţine necesitatea unor dezbateri suplimentare privind introducerea procentului comun pentru cei 2 piloniPAC

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat, în cadrul reuniunii Consiliului de miniştri ai Agriculturii din statele UE (AgriFish) că sunt necesare dezbateri suplimentare privind propunerea Preşedinţiei finlandeze de introducere a unui procent comun pentru cei doi piloni ai PAC, pentru a stabili dacă propunerea poate reprezenta o soluţie în contextul obiectivelor crescute de mediu şi climă.

Conform unui comunicat al MADR, ministrul român şi-a exprimat aprecierea faţă de preocuparea Preşedinţiei finlandeze a Consiliului de identificare a unor noi soluţii care să faciliteze aplicarea reformei Politicii Agricole Comune (PAC) în care statele membre îşi propun ambiţii de mediu şi climă mai mari şi care să permită acestora să-şi adapteze intervenţiile în funcţie de nevoile specifice.

În cadrul reuniunii de luni a Consiliului AgriFish de la Bruxelles au avut loc deliberări legislative privind pachetul de reformă a PAC post-2020 şi privind regulamentele normelor tranzitorii în domeniul Politicii Agricole Comune.

De asemenea, s-au desfăşurat informări şi schimburi de opinii cu privire la următoarele subiecte: dificultăţile din sectorul apiculturii, continuarea creşterii importurilor de orez din Japonia în Uniunea Europeană, importurile excesive de porumb din Ucraina, acordul privind indicaţiile geografice UE-China, precizează Ministerul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a evidenţiat, în cadrul reuniunii, şi utilitatea unei liste a intervenţiilor de mediu care să fie utilizată de statele membre şi de fermieri la aplicarea eco-schemelor, afirmând că este dificilă exprimarea unei opinii fără a cunoaşte detaliile necesare pentru implementarea acestei recomandări.

Ministrul Agriculturii a susţinut că România este de acord cu extinderea tipurilor de intervenţii care contribuie la obiectivele de mediu şi climă, dar nu agreează eliminarea celor deja propuse de Comisie, de exemplu plăţile directe decuplate.

„Autorităţile române salută prezentarea de către Comisie a propunerii de regulament privind normele tranzitorii la următoarea perioadă de programare, precum şi a celei privind disciplina financiară, considerând că un an este insuficient având în vedere stadiul negocierilor viitoarei PAC, a declarat Adrian Oros”, se menţionează în comunicatul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, ministrul Agriculturii a relevat importanţa menţinerii tuturor intervenţiilor din actualele regulamente, inclusiv ajutoarele naţionale de tranziţie la nivelul anului 2020, respectiv 50% pentru a respecta cu adevărat principiul legislaţiei tranzitorii.

Astfel, Adrian Oros şi-a arătat susţinerea faţă de declaraţia iniţiată de Bulgaria cu privire la ajutorul naţional de tranziţie care, printre altele, permite statelor membre care aplică SAPS să poată susţine şi sectorul zootehnic. În ceea ce priveşte FEADR, oficialul român a transmis că propunerea Comisiei reprezintă un bun punct de plecare în discuţiile privind reglementarea posibilităţii de a extinde perioada de aplicabilitate a actualelor programe de dezvoltare rurală pentru anul 2021, cât şi cele privind modalitatea în care va fi asigurată tranziţia pentru cheltuielile aferente măsurilor din programele de dezvoltare rurală 2014-2020 în viitorul Plan Strategic.

Cu ocazia Consiliului AgriFish, ministrul Agriculturii a primit din partea comisarului UE nominalizat pentru Comerţ, Phil Hogan, două certificate ce reprezintă dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsele „Telemea de Sibiu” şi „Cârnaţi de Pleşcoi”, recent recunoscute la nivel european.

Sursa foto: zf.ro

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata