Ministrul britanic de Finanţe a dizolvat departamentul care se ocupa de aderarea ţării la euro

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat marţi, 22 iunie, dizolvarea departamentului din ministerul său, care se ocupa de pregătirea unei ipotetice aderări la zona euro a Marii Britanii, transmite AFP.

‘Pot să vă confirmă că, în conformitate cu protocolul de acord al coaliţiei între liberali-democraţi şi conservatori, acest guvern nu va adopta euro în cursul acestei legislaturi’, a declarat George Osborne, în faţa Camerei Comunelor.

‘În consecinţă, am dizolvat departamentul Trezoreriei care se ocupa de pregătirea în vederea aderării la euro’, a adăugat George Osborne.

Noul guvern rezultat în urma alegerilor legislative de la începutul lunii mai a promis în programul de guvernare că Marea Britanie va păstra lira sterlină şi nu va face niciun demers în vederea trecerii la euro.

Ministrul britanic de Finanţe a prezentat, marţi, un plan de austeritate pentru economie, care vizează eliminarea totală în următorii cinci ani a imensului deficit bugetar. Osborne a precizat că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va creşte de la 17,5 procente la 20 de procente.

Creşterea impozitului pentru persoanele înstărite, precum şi o taxă pe bănci sunt alte măsuri incluse în planul de austeritate. În schimb, taxele pentru companii vor fi reduse de la 28 de procente la 24 de procente în patru ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata