Ministrul Finanţelor: Încasările bugetare în septembrie au depăşit programul cu 1,35% și s-au cifrat la 15 miliarde lei

Veniturile bugetare colectate în luna septembrie s-au cifrat la aproape 15 miliarde lei și au depășit programul de încasări cu 1,35%, a declarat marți ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, la finalul ședinței de Guvern.

‘Pe primele nouă luni din 2014, încasările bugetare se situează la 135 miliarde lei, fiind mai mari cu 5% față de perioada similară din 2013 și cu 0,1% peste programul de încasări estimat’, a arătat oficialul MFP.

Ministrul Finanțelor a afirmat că rectificarea bugetară, aprobată marți de Guvern, este bună, corectă și a inclus reducerea CAS, fără taxe noi și fără alte scenarii prăpăstioase.

Petrescu a precizat că veniturile bugetului general consolidat au fost diminuate pe sold cu 1,4 miliarde lei, iar cele ale bugetului de stat cu 1,44 miliarde lei, dar diminuările nu sunt rezultatul unei colectări proaste a veniturilor bugetare, ci al transferurilor către bugetele locale, prin sume defalcate pe TVA.

Oficialul MFP a menționat că încasările din impozit pe profit au fost revizuite în creștere cu 190 milioane lei, iar cele din impozite și taxe pe proprietăți — în creștere cu 19 milioane lei.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a precizat că, la finalul lunii august, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 138,3 miliarde lei, iar la rectificare cheltuielile prevăzute pentru întregul an se diminuează cu 1,59 miliarde lei.

Vâlcov a menționat că vor scădea cu 557 milioane lei cheltuielile cu dobânzile în timp ce cheltuielile cu subvențiile cresc cu 212 milioane lei, transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 2,2 miliarde lei, cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 3,9 miliarde lei, cheltuielile cu asistența socială scad cu 225,6 milioane lei, iar fondul de rezervă se majorează cu 682 milioane lei.

Guvernul a adoptat în ședința de marți proiectele de ordonanță privind rectificarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata