Ministrul Finanţelor: Nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor este mult deasupra celui din 2013

Nivelul de colectare a taxelor și impozitelor în 2014 este mult deasupra celui de anul trecut, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, într-o conferință de presă.

Datele prezentate de oficialul MFP arată că, în primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) față de perioada similară din 2013.

În martie, ANAF a realizat venituri bugetare în valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similară a anului trecut. În aprilie, au fost încasate venituri bugetare în valoare de 17 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu aprilie 2014.

„Cred că se poate și mai bine și voi continua măsurile de reducere a evaziunii fiscale și de încurajare a conformării voluntare’, a afirmat Ioana Petrescu.

Ea a precizat că Direcția Generală de Antifraudă Fiscală, care a început activitatea parțial în acest an, a controlat până acum 15.000 de firme, a constatat 14.000 de încălcări ale legii și a aplicat sancțiuni de 153 milioane de euro.

Ioana Petrescu a prezentat, joi, un bilanț al activității sale la trei luni de la preluarea portofoliului de la Finanțe și a menționat măsurile de creștere economică și de stimulare a mediului de afaceri luate în timpul mandatului său, referindu-se la neimpozitarea profitului reinvestit — o măsură esențială, care îi va încuraja pe investitori să-și declare profitul și va stimula dezvoltarea afacerilor—, precum și la simplificarea sistemului de taxe, prin reducerea a 92 de taxe și tarife parafiscale.

În urma celor două acte normative adoptate de Guvern, au fost puse bazele reducerii a 92 de taxe parafiscale și tarife. În prezent, 27 de taxe au fost deja reduse, iar instituțiile cu care MFP a colaborat elaborează Ordinele pentru reducerea celorlalte 65 de taxe, astfel încât întregul pachet de 92 de taxe și tarife parafiscale să fie redus începând cu 1 iulie.

Ministrul Finanțelor a mai menționat un set de măsuri privind îmbunătățirea relației dintre contribuabil și fisc, absolut necesare pentru creșterea conformării voluntare.

În perioada imediat următoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care conține elemente noi. Pe fiecare obligație de plată va fi tipărit contul IBAN, împreună cu codul de bare, în care trebuie efectuată plata. Pe verso se vor regăsi informații privind modalitățile de plată.

Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat în 3 — 6 luni, este transmiterea electronică a adeverințelor de venit și a certificatelor fiscale între instituții.

De asemenea, MFP caută modalități pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale să fie simplificat și gratuit, prin intermediul unei aplicații, folosindu-se username și parolă, și analizează posibilitatea plății cu cardul a obligațiilor fiscale la Trezorerie, precum și extinderea platformei ghișeul.ro și pentru taxele plătite către bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

Ioana Petrescu a mai spus că este optimistă în privința evoluției economiei României în 2014, luând în calcul creșterea economică din 2013, continuată în primul trimestru din 2014, creșterea investițiilor străine directe în primul trimestru și îmbunătățirea ratingului României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata