Ministrul german al economiei sceptic cu privire la sancțiunile Rusiei

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a pus la îndoială dacă impunerea de sancțiuni asupra unor țări precum Rusia este eficientă, întrucât dezbaterea se dezlănțuie cu privire la suspendarea conductei Nord Stream 2 din Rusia în Germania în legătură cu otrăvirea unui critic de la Kremlin.

Vorbind într-un talk-show ARD, Altmaier a condamnat otrăvirea lui Alexei Navalny ca „tentativă de asasin laș asupra unui cetățean rus din Rusia” și a spus că circumstanțele trebuie clarificate.

El nu a exclus să se impună sancțiuni la un moment dat în viitor, dar a adăugat că este de părere că păstrarea liniilor de comunicare deschise poate fi uneori mai eficientă.

„Trebuie să clarificăm ce încercăm să realizăm cu sancțiunile noastre. Este doar o chestiune de a privi în oglindă sau este ceva pozitiv pentru drepturile omului? ” a spus el seara târziu.

Din experiența sa în politică, sancțiunile duc adesea la o „întărire a politicii”, a adăugat Altmaier.

„Nu știu vreun caz în care o țară precum Rusia sau o țară similară să fi fost scutită de sancțiuni pentru a-și schimba comportamentul în trecut”.

Cancelarul german Angela Merkel se află sub presiunea crescândă a membrilor partidului său conservator de a suspenda conducta Nord Stream 2, un proiect uriaș de dublare a exporturilor rusești de gaze către Germania, care este finalizat cu peste 90% și va începe să funcționeze de la începutul anului 2021.

Luni, purtătorul de cuvânt al acesteia a spus că nu exclude impunerea de sancțiuni.

Însă șeful Asociației germane de afaceri din est a declarat marți pentru radio Deutschlandfunk că ar fi aproape imposibil să oprim proiectul din perspectivă juridică.

„Din punct de vedere legal, cred că acest lucru nu este posibil. Toate permisele au fost acordate, contractele sunt etanșe – nu numai în Germania, ci și în cinci țări, plus reglementările europene ”, a spus Michael Harms.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata