Ministrul Mediului: Fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore

Fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore, iar valorile de radioactivitate sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise, a declarat, miercuri, 29 aprilie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, la finalul Comitetului ministerial de urgență, întrunit la sediul ministerului de resort.

„Astăzi, miercuri, ora 17,00, în fața dispozițiilor vicepremierului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaționale pentru situații speciale de urgență și Centrul operațional de comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor întrunirea Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația din Ucraina, respectiv incendiul înregistrat în apropierea Centralei nucleare de la Cernobîl și eventualele consecințe asupra României. Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore”, a spus șeful de la Mediu.

Potrivit sursei citate, nivelul de radioactivitate este de aproape cinci ori mai mic decât limitele admise.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor monitorizează, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise. Am dispus în cadrul Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență supravegherea atentă a monitorizării continue la nivel de radioactivitate și în următoarele zile’, a adăugat Gavrilescu.

Conform ministrului, care citează datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe, valorile emisiilor radioactive din zona centralei de la Cernobîl, dar și din zona Kiev, se prezintă în limite normale.

„În același timp, vă informez că, potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului, nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive, iar incendiul întins pe o suprafață de 320 de hectare a fost localizat și stopat de autoritățile ucrainene’, a spus ministrul Mediului.

Un incendiu de proporții a izbucnit, marți, în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobâl, unde au luat foc peste 320 de hectare de pădure, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, președintele interimar al Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență, Zoran Șkiriak, informează Unian și Interfax.

”Unitățile din cadrul serviciului pentru situații de urgență au reușit să oprească propagarea focului către centrala nucleară. Nu există niciun pericol pentru sarcofag (învelișul care acoperă centrala — n. r.)’, a precizat oficialul ucrainean.

Pompierii ucraineni au reușit să localizeze, marți seara, incendiul de vegetație izbucnit în apropierea centralei Cernobîl, scena unei catastrofe nucleare civile de proporții în 1986, la numai cinci kilometri de gropile cu deșeuri radioactive, așa-numitele ‘cimitire’ radioactive, după ce vântul s-a oprit, a declarat ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, citat de Unian și Zerkalo nedeli.

Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență a anunțat, miercuri dimineață, că, potrivit situației de la ora 6,00, incendiul a fost localizat și oprit, dar continuă acțiunile de stingere a focarelor propriu-zise.

Potrivit ministrului Avakov, există suspiciuni că incendiul, care s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la avaria de la Cernobîl, ar fi fost provocat premeditat. În acest sens, acesta a adăugat că au existat focare în diferite locuri, ceea ce a dus la extinderea flăcărilor în așa-numita zonă de excludere din jurul centralei. Incendiul se extinsese în decurs de zece ore pe o suprafață de 400 de hectare pe teritoriul combinatului special ‘Cernobâlskaia pușcia’, situat în așa-numita zona de excludere, după cum a relatat postul de televiziune TSN.

La stingerea incendiului au fost mobilizați peste 300 de pompieri și 51 de echipamente tehnice, între care trei avioane AN-32 și și două elicoptere Mi-8, potrivit Serviciului ucrainean pentru Situații de Urgență. Pompierii au evacuat mai multe familii care trăiesc de ani de zile ilegal în zona de excludere, salvându-le gospodăriile din calea flăcărilor.

Explozia reactorului nr. 4 de la centrala Cernobîl din data de 26 aprilie 1986 a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici în cadrul URSS. După producerea catastrofei, zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl a fost stabilită la 30 de kilometri pătrați. Accesul liber în această zonă a fost interzis din cauza contaminării radioactive.

Ucraina a marcat, duminică, 29 de ani de la dezastrul nuclear, pe fondul dezbaterilor ce persistă privind bilanțul uman al catastrofei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata