Ministrul mediului susţine că România ar trebui să exporte mai mulţi urşi

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, consideră că România ar trebui să exporte mai mulţi urşi pentru a putea reduce numărul exemplarelor şi a limita astfel pagubele pe care le provoacă aceste animale, care s-au înmulţit peste măsură în ultimii ani în ţara noastră.

Prezent vineri la Sfântu Gheorghe, ministrul Borbely Laszlo a declarat că în România există la ora actuală circa 7.000 de exemplare de urşi.
„Ursul a ajuns un animal local. Mergi, dai mâna cu el şi mergi mai departe. (…) Avem peste 7.000 de urşi. Cred că jumătate din urşii din Europa sunt în România’, a declarat ministrul Mediului, adăugând că aceste animale par să fi cerut ‘azil politic’ în ţara noastră, unde se simt foarte bine.

Borbely Laszlo a admis că urşii au devenit o problemă în condiţiile în care s-au înmulţit foarte mult şi nu pot fi vânaţi decât într-un număr limitat deoarece sunt ocrotiţi de lege.

Avându-se în vedere că tratatul semnat de ţara noastră cu Uniunea Europeană în privinţa protejării acestor animale nu poate fi modificat, cea mai bună soluţie ar fi trimiterea în străinătate a câtorva exemplare, a spus ministrul Mediului.
‘Eu sunt un prieten al animalelor şi nu sunt pentru a veni şi a-i împuşca, dar ce e acum e deja periculos. Am încercat să exportăm urşii în ţări precum Germania şi chiar m-am mirat că nu sunt interesaţi. Ar trebui să încercăm să exportăm mai mult’, a conchis Borbely Laszlo. Potrivit ministrului, anual în România pot fi vânaţi între 250 şi 300 de urşi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata