„Depensionarea” ia amploare. 3.200 de pensionaţi pe caz de boală, trimişi la muncă

– Stiti care este operatiunea inversa iesirii la pensie? Ei bine, se numeste „depensionare” si de ea au avut parte deja 3.200 de romani pensionati pe caz de boala. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat ca aproape 10% dintre cei controlati pana acum au fost „depensionati”. Procentul este si mai mare in cazul altor plati sociale

– La nivel naţional au fost suspendate aproape 10.000 de dosare de acordare a venitului minim garantat, 6.000 de indemnizaţii pentru persoanele cu handicap şi 3.200 de pensii de invaliditate.

 

In ultimele doua saptamani, autoritatile au controlat 36.000 de pensionari pe caz de boala si spun ca aproape 9 % dintre ei sufereau de boli imaginare, asa ca si-au pierdut dreptul la pensie.

Potrivit lui Şeitan, rezultatele arată că, după verificarea în teritoriu a 50% din numărul total de dosare privind acordarea venitului minim garantat, circa 24% au fost suspendate şi anulate, întrucât banii au fost acordaţi ilegal.

„Avem localităţi întregi. În 67 de localităţi din ţară am suspendat toate dosarele – aproape 10.000. Zonele cele mai reprezentative din acest punct de vedere au fost Bacău, Prahova, Timiş şi Vaslui”, a precizat Şeitan.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile persoanelor cu handicap, există 40 de mii de dosare verificate, din care peste 6 mii au fost suspendate, cu posibilă suspiciune de fraudă, a spus ministrul. „Adică 15,4%. Iarăşi un volum mare. Urmează să luăm şi măsuri de natură juridică, să zicem penală, în anumite situaţii”, a anunţat Şeitan.

De asemenea, din verificarea, în ultimele două săptămâni, a 39.000 de dosare de pensii de invaliditate, circa 3.200, adică aproape 10%, au fost suspendate, a mai informat Şeitan.

„Faceţi cunoscute opiniei publice rezultatele acestea din verificările pensiilor de invaliditate, a ajutoarelor sociale. (…) Aceasta este o parte a reformei sistemului social – ca cei şmecheri să fie trimişi la muncă, cei cu nevoi să fie protejaţi şi sprijiniţi de către stat.

Până acum, aţi văzut, toată lumea primea certificate de orb şi conducea nestingherit maşina prin oraş. (…) Nu e plăcut să retragi nişte drepturi, dar e corect să le retragi la aceia care nu le merită”, le-a transmis, la rândul său, premierul Boc prefecţilor, în cadrul videoconferinţei de duminică.


Citește și
1 Comentariu
  1. victoria spune

    Locuiesc in Amara si in fiecare vara ma intalnesc pe plaja la nudism cu doamne din toata tara si sunt foarte revoltata pentru statutul unora dintre ele de „pensionate pe caz de boala”; povestesc cu lux de amanunte cat de descurcarete au fost in obtinerea acestui statut de pensionare pe caz de boala, spun si pretul platit cui trebuie.Eu sunt angajata si sunt mai bolnava decat ele.Ba o doamna( din Ialomita) mi-a spus ca i-a fost mai usor sa se pensineze pe caz de boala decat de pensie anticipata partial.Consider ca in acest domeniu se petrece un mare jaf si ar fi bine ca aceasta actiune de control sa continue si chiar cei gasiti vinovati sa plateasca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata