Ministrul Sănătăţii cere primarului general destituirea conducerii Maternităţii Giuleşti

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, i-a cerut miercuri (18 august 2010) primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să destituie echipa managerială de la Maternitatea Giuleşti, având în vedere deficienţele constatate în urma anchetei aflate în curs de desfăşurare în legătură cu tragedia produsă luni seara.

Ministrul a reamintit că, începând din anul 2008, conform hotărârii Guvernului 1568/2008, Spitalul clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu” se află în administrarea şi sub managementul Primăriei Municipiului Bucureşti.
„Din punct de vedere al managementului acestei unităţi sanitare cu paturi, Ministerul Sănătăţii, de doi ani, nu exercită nicio atribuţie asupra spitalului respectiv, astfel încât singura posibilitate de sancţionare, analiză şi revocare a managementului aparţine Primăriei Municipiului Bucureşti.

Drept pentru care solicit domnului primar general să ia aceste măsuri urgent”, a spus el. Potrivit lui Cseke, în toate cazurile în care a fost vorba de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii măsurile necesare au fost luate imediat, concertat, atunci când s-a constatat că au existat greşeli. Ministrul a precizat că va formula solicitarea către primarul general al Capitalei, în mod oficial, în scris.

„Regret oarecum că acest eveniment tragic produs acum două zile a fost oarecum politizat în mass-media şi în societate. Eu cred că nu ar trebui să politizăm un eveniment atât de tragic, ci să încercăm să îi ajutăm pe cei care sunt nevoiaşi în acest moment – şi Ministerul Sănătăţii va face tot posibilul în acest sens – şi să tragem toate concluziile care trebuie trase din ancheta care e în curs de desfăşurare”, a spus Cseke.

Incendiul de luni de la Maternitatea Giuleşti din Capitală s-a soldat cu moartea a patru nou-născuţi, alţi şapte având prognostic rezervat, fiind internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Procurorii, poliţiştii şi echipe specializate continuă investigaţiile în acest caz.

În timp ce o echipă de specialişti va cerceta sediul maternităţii pentru a stabili cauzele producerii incendiului, echipe de la ANRE, Enel, Romgaz vor face verificări amănunţite la instalaţiile de gaz, electricitate, precum şi la instalaţia de alimentare a sistemului de aer condiţionat în secţia de terapie intensivă.
În paralel, la sediul Poliţiei Capitalei, procurorii şi poliţiştii vor continua audierile, urmând să dea declaraţii părinţi ai bebeluşilor care au fost victime ale tragediei de la Giuleşti.

De altfel, aproximativ 15 cadre medicale de la Maternitatea Giuleşti, care au fost de serviciu pe 16 august, au fost audiate, marţi, mai bine de zece ore, la Poliţia Capitalei.
Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul tragediei produse la Maternitatea Giuleşti, după cum a anunţat şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata