Ministrul Şeitan nu este îngrijorat de plecarea medicilor în străinătate

25

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că nu este îngrijorat de plecarea medicilor şi a altor categorii de profesionişti înalt calificaţi în străinătate, deoarece aceştia se întorc în ţară şi cu bani, şi cu expertiză acumulată în sisteme mai dezvoltate din alte state, adăugând că personalul din sănătate nu pleacă decât „în mică proporţie, deocamdată”.

Aflat la o dezbatere organizată de asociaţii ale românilor din diaspora şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, Şeitan a fost întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu eventualitatea migăririi masive a medicilor şi a celorlalte categorii de personal înalt calificat din România în străinătate.
„Oricine poate să plece în exterior. Circulaţia forţei de muncă este asigurată. E cerinţă de medici, dar nu pleacă toţi, nu pleacă decât o mică proporţie deocamdată. E nevoie de asistente, mai pleacă şi asistente. (…)

Toţi cei care pleacă într-un sistem mai bun au două avantaje mari: fac rost de nişte bani mai mulţi şi sunt mai mulţumiţi decât cu ce câştigau aici şi toţi sau marea majoritate se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbunătăţit, şi cu nişte bani, iar lucrul acesta este bun şi pentru ţară”, a explicat ministrul Muncii.
El a susţinut că şi înainte de 1989 a existat o cerere de personal înalt calificat din România pentru exterior, fără consecinţe negative faţă de ţara noastră. „Au fost perioade când a fost nevoie de profesori în zona Africii de Nord, înainte de 1989, şi au plecat profesori în Africa”, a exemplificat Şeitan.

Reprezentanţi ai unor asociaţii ale românilor din întreaga lume îşi prezintă proiectele economice, sociale şi culturale realizate inclusiv din fonduri europene, în cadrul unei serii de dezbateri care au loc în perioada 16-19 august, la Mangalia, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.
Într-un interviu acordat TVR 1, pe 4 august, preşedintele Traian Băsescu a admis că statul nu poate plăti corect munca medicilor şi profesorilor, considerând că este firesc ca aceştia să plece în străinătate.

„Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească”, a declarat Băsescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor români în străinătate.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News