Ministrul Şeitan nu este îngrijorat de plecarea medicilor în străinătate

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că nu este îngrijorat de plecarea medicilor şi a altor categorii de profesionişti înalt calificaţi în străinătate, deoarece aceştia se întorc în ţară şi cu bani, şi cu expertiză acumulată în sisteme mai dezvoltate din alte state, adăugând că personalul din sănătate nu pleacă decât „în mică proporţie, deocamdată”.

Aflat la o dezbatere organizată de asociaţii ale românilor din diaspora şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, Şeitan a fost întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu eventualitatea migăririi masive a medicilor şi a celorlalte categorii de personal înalt calificat din România în străinătate.
„Oricine poate să plece în exterior. Circulaţia forţei de muncă este asigurată. E cerinţă de medici, dar nu pleacă toţi, nu pleacă decât o mică proporţie deocamdată. E nevoie de asistente, mai pleacă şi asistente. (…)

Toţi cei care pleacă într-un sistem mai bun au două avantaje mari: fac rost de nişte bani mai mulţi şi sunt mai mulţumiţi decât cu ce câştigau aici şi toţi sau marea majoritate se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbunătăţit, şi cu nişte bani, iar lucrul acesta este bun şi pentru ţară”, a explicat ministrul Muncii.
El a susţinut că şi înainte de 1989 a existat o cerere de personal înalt calificat din România pentru exterior, fără consecinţe negative faţă de ţara noastră. „Au fost perioade când a fost nevoie de profesori în zona Africii de Nord, înainte de 1989, şi au plecat profesori în Africa”, a exemplificat Şeitan.

Reprezentanţi ai unor asociaţii ale românilor din întreaga lume îşi prezintă proiectele economice, sociale şi culturale realizate inclusiv din fonduri europene, în cadrul unei serii de dezbateri care au loc în perioada 16-19 august, la Mangalia, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.
Într-un interviu acordat TVR 1, pe 4 august, preşedintele Traian Băsescu a admis că statul nu poate plăti corect munca medicilor şi profesorilor, considerând că este firesc ca aceştia să plece în străinătate.

„Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească”, a declarat Băsescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor români în străinătate.

Citește și
2 Comentarii
  1. paul spune

    Mi se pare normala acesta situatie din moment ce in tara se trateaza doar iobagii,ca sa il parafrazez pe un ilustru consilier al domnului ministru Vladescu

  2. pensionar spune

    DUPA ACESTI PARVENITI IN FRUNTEA STATULUI CARE SE TRATEAZA PENTRU O TUSA BANALA, SI NASC IN TARI CIVILIZATE LI SE PARE NORMAL CA NOI PLATITORI DE CAS(NISTE GUNIAIE IN OCHU LOR) SA MURIIM IN GETOURILE DIN ROMANIA NUMITE SPITALE UNDE DUC DE ACASA TOT CE TREBUIE SA POTI MURI LINISTIT PE BANI TAI INCA ODATA INAFARA CAS CE AI PLATIT 40 ANI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata