Ministrul thailandez spune că reprimarea nu se va opri, întrucât Facebook intenționează să combată ordinea

Ministrul digital din Thailanda a promis că nu a avut loc miercuri vreo represiune asupra conținutului rețelelor de socializare considerate ilegale și a spus că este puțin probabil ca Facebook să fie urmărit de planurile de a contesta un ordin de a bloca accesul la un grup critic al monarhiei thailandeze.

Grupul „Piața Royalistă”, care avea peste 1 milion de membri, a fost blocat în Thailanda luni, destul de târziu, după ce ministerul digital a amenințat cu acțiuni legale împotriva Facebook în cadrul Legii privind criminalitatea computerizată a țării.

Facebook (FB.O) a declarat că este obligat să se conformeze și că va formula o contestație legală în instanță.

Tensiunea vine pe fondul protestelor zilnice conduse de tineret împotriva guvernului unui fost șef de junta, în timpul căruia unii manifestanți au făcut apeluri fără precedent la reformele monarhiei, care îi interzice să insulte în Thailanda.

Între timp, un nou grup cu un nume similar creat de Pavin Chachavalpongpun, un autoexilat academic și critic proeminent al monarhiei, a adunat peste 700.000 de membri în doar două zile.

„Dacă încep un grup nou sau fac din nou ceva ilegal, va trebui să acționăm din nou. Vom continua să facem asta indiferent de câte ori este nevoie ”, a spus ministrul digital Puttipong Punnakanta.

El a spus că a fost încurajat de respectarea de către Facebook a unui termen pentru a acționa la ordinele instanțelor, care au fost atașate la solicitarea guvernului de a bloca conținutul local.

El a avertizat biroul Facebook din Thailanda cu privire la posibile taxe informatice în cazul în care ordinele nu au fost respectate.

„De data aceasta, Facebook a respectat blocarea a tot ceea ce am semnalat, motiv pentru care nu cred că Facebook va urmări acțiuni legale”, a spus Puttipong.

„Nu suntem bătăuși. Folosim legile thailandeze pentru a proteja suveranitatea cibernetică thailandeză. ”

Facebook a făcut ca presiunea guvernului thailandez să constituie un precedent periculos pentru libertatea de exprimare online, a declarat Rasha Abdul-Rahim din grupul pentru drepturi Amnesty International.

„Este bine ca Facebook să planifice acum acțiuni legale pentru a contesta cerințele de cenzură ale guvernului, dar răul a fost deja făcut”, a spus ea.

„Compania nu ar fi trebuit să cedeze în primul rând cererilor.”

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata