Mircea Băsescu rămâne în arest preventiv

Tribunalul Constanța a respins, vineri, 15 iulie, cererile formulate de Mircea Băsescu și Marian Căpățână pentru revocarea arestului preventiv și înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu.

Cererile celor doi inculpați în procesul în care fratele președintelui a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost judecate de magistratul Emilia Ganera, cea care a respins săptămână trecută, cererile celor doi de punere în libertate și plasare sub control judiciar.

Avocații celor doi inculpați pot contesta decizia la Curtea de Apel Constanța.

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

În același dosar a fost deferit justiției și Marian Căpățână, pentru complicitate la trafic de influență.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

„Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățână în același scop. Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond)”, se spune în comunicat.

Sursa citată precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpățână, fratele președintelui a primit 250.000 de euro.

„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpățână și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la denunțător. După pronunțarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpățână”, susțin procurorii.

DNA precizează că, deși cei doi au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpățână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata